Sveriges Radio ställer ut Kolboxen på museum

Sveriges Radio ställer ut Kolbox i radiomuseet. Foto Per Gulbrandsen, CarlssonPlanet

Sveriges Radio ställer ut Kolbox i radiomuseet. Foto Per Gulbrandsen, CarlssonPlanet

Ja, tro bilden eller ej, men Sveriges Radio har ställt ut denna fina Kolbox i SR:s och SVT:s gemensamma radio- och TV-museum, beläget i korridoren som förbinder de båda mediehusen på Gärdet i Stockholm. Och Kolboxen fick en ärofylld placering – framför den mäktiga SR-loggan och intill den stora harpa som tidigare använts av Radiosymfonikerna!
Men få känner till att SR och Stig Carlssons Kolboxen har en gemensam historia.

I decennier har den nu utställda Kolboxen förvarats i ett stort källarförråd under Radiohuset i Stockholm. Högtalaren köptes in i samband med att Radiohuset byggdes klart 1963 och användes som monohögtalare. Kolboxen var dåtidens verkliga High-End-högtalare i Sverige, något bättre och mer välljudande gick helt enkelt inte att köpa för pengar. Sveriges Radio hade råd och ville ha det bästa.

Som syns på bilden byggde SR:s tekniker en specialdesignad rund vagn för Kolboxen med fint skyddsräcke i järn och ett extra trä-V där Kolboxens Bernadottedesignade framfot placerades för extra stabilitet. Tack vare vagnen kunde Kolboxen enkelt köras runt mellan Radiohusets olika lokaler, främst ska den ha använts i de 4 stora musikstudiorna nr 2-5.

Det finns bl a en historia om en grupp ledande kammarmusiker som blev väldigt missnöjda med ljudet i de vanliga Goodmanhögtalare som SR länge använde i mindre studior. Men när istället Kolboxen rullades fram och kopplades in så smälte musikerna direkt och totalt, och tyckte det lät fantastiskt.

Fler Kolboxar på Sveriges Radio

Utställningsexemplaret var inte SR:s enda Kolbox. Dels bör det ha funnits fler studioexemplar, sannolikt med samma sorts vagn som den på bilden. Nämnas kan t ex Stig Thodenius, SR-akustiker, som använde Kolboxar som testhögtalare när han labbade med överkörning mellan olika lokaler och studiolokaler.
Men inte nog med det. Enligt flera källor CarlssonPlanet talat med stod det ett fint Kolbox-par i SR:s stora, flotta direktionsrum på 7 trappor. Där kunde högtalarna komma till användning under direktionsmöten när något radioinslag skulle avlyssnas.
Dessutom fanns med största sannolikt en eller ett par Kolboxar i Musikradions sammanträdesrum på samma våningsplan, ett rum som sägs ha varit ännu ståtligare än direktionens med dubbel takhöjd och förstklassig glaskonst i dess höga smala 60-talsfönster. Musikradions P2 blev nämligen snabbt prestigekanalen för SR, bevistad som den blev av tidens ledande kompositörer och musiker i chefsroller och som producenter. Karl-Birger Blomdahl, Eric Ericson, Sven-Erik Bäck, Sten Frykberg, Bengt Hambreus, Lars Johan Werle, Karl-Erik Welin, Bengt Emil Johnsson…

Men vad som hänt med dessa övriga Kolboxar är än så länge höljt i dunkel för oss på CarlssonPlanet. De lär troligtvis ha lämnat Radiohuset via någon av de utförsäljningar av utrangerad utrustning som SR lät försvarets dåtida Överskottsbolag hantera på 70- och 80-talen. (Om någon av våra läsare har mer information här, hör av er!)

Desto mer glädjande då att den förutseende utvecklingsingenjören och teknikern Lars Mossberg  räddade undan detta unika SR-exemplar av Kolboxen och skänkte till museumet! Nu finns den alltså att se för alla besökare till detta ständigt växande, och mycket fascinerande museum, fyllt av svunna tiders radio- och TV-regalia.

Per Gulbrandsen

(artikeln var utlovad redan till förra nyhetsbrevet, men föll bort av misstag)

 

Dela detta:
Facebooktwittermail

, , , , , , ,

Inga kommentarer än.

Lämna ett svar