Popboxen

Popboxen-3

HISTORIK
1964 presenterades ritningar och bygginstruktioner till en högtalare som skulle slå Sverige med häpnad.
Upprinnelsen var att tidningen Radio & Television 1962 hade presenterat en billig och enkel transformatorlös rörförstärkare med ”synnerligen förnämliga data” för hembygge. Stärkaren hade konstruerats av Jon Idestam-Almqvist och behövde en bra högtalare.
J I-A valde efter diverse experimenterande en konstruktion byggd på Stig Carlssons patent och på KOLBOXEN.
Den då namnlösa högtalaren presenterades i R&T nr 4/64, vilket lär vara den mest stulna tidningen i svensk bibliotekshistoria. Klicka nedan för att läsa denna artikel.

Byggbeskrivning från RT 1964

Högtalaren – som snart döptes till POPBOXEN – var bestyckad som en Sonab OA-5 Typ II och formgiven som en något bredare OA-5 Typ II på höga ben, alltså med fritt monterade diskanter, långt innan OA-5 Typ I med sina instängda diskanter ens presenterats!
Popboxen hade dessutom ett riktigt basreflexrör och diskanterna var monterade runt mellanbasen som runt en brunn.
Popboxen byggdes i två versioner: En med högohmiga element drivna av den billiga rörförstärkaren. Och en annan med samma elementimpedanser som i Sonab OA-5, för drivning med vanlig extern förstärkare.
Den lär ha sålts i tusentals exemplar.

LYSSNINGSINTRYCK
Driven av rörstärkaren menade R&T att högtalaren lät ”Bättre än allt som f.n. finns att tillgå på den svenska marknaden – oavsett prisklass”.
Jag har inte själv hört den rörbestyckade högohmiga versionen. Men jag har ägt och renoverat två exemplar av Popboxen med vanliga OA-5-element och båda gångerna slogs jag av hur nästan ofattbart bra högtalaren lät. Diskantåtergivningen var vida bättre än i den serietillverkade Sonab OA-5 Typ 1 och basen var klart bättre upplöst och luftigare även jämfört med Sonab OA-5 Typ II. Se där vad ett basreflexrör kan göra!

Dessutom fick jag intrycket av färre lådresonanser än i serieversionen som ju har tunnare väggar. Men naturligtvis beror detta helt på den aktuella självbyggarens skicklighet och materialval.
Med tanke på hur sanslöst bra och oansträngt ett renoverat par av den stora rördrivna Sonab OA-6 Typ I låter än idag kan jag tänka mig att ett par rördrivna och renoverade Popboxar kan låta super fortfarande. Modellen överrensstämmer ju i stora delar med OA-6 Typ I med samma högohmiga mellanbaselement, samma högohmiga diskanter, samma transformatorlösa förstärkarprincip och samma rör, ECC83 ingångsrör och EL86 slutrör. Det är nästan bara 10-tumsbasarna som saknas.

RENOVERING
Lätt när det gäller den förstärkarlösa versionen. Se över 8-tumsbasarna, är dom spruckna i kanten, försök täta med supertunt rispapper och viskoelestiskt lim eller helst lägg på äkta högtalarkantsgegga om det går att uppbringa idag. Mät upp elementens resistans. Se hur man gör på RENOVERINGSTIPS.

Annars är det byte av 9710:orna som gäller, till bättre begagnade eller nya fantastiska Obi F87 som säljs av HiFiKit. Annars kan CarlssonPlanet ibland hjälpa till med bättre begagnade.

Diskanterna brukar fungera bra, men om inte bör de bytas till nya, se RENOVERINGSTIPS
Om de inte byts, mät först upp dem för säkerhets skull. De ska på en multimeter ge ca 7 ohm eller 13 ohm beroende på vilken variant av Popboxen det är.

Kolla noga att lådorna är helt täta, det ena paret jag renoverade hade tydliga springor i vissa fogar. Täta nogsamt med nåt tätningsmedel som håller sig elastiskt. Staga gärna lådorna med extra stag – mät på halvmillimetern när, såga till tunna stag, trälimma stagens kortsidorna och tryck ner och fäst stagen mitt i kabinettens största fria innerytor. Lite tunn asfaltsplatta här och var är inte fel.

Montera helst guldpläterade terminaler i botten av lådan längst bak. Lätt som en plätt: Borra hålen inifrån (vik undan glasullen först, använd handskar). Tryck in terminalerna och dra åt för kung och fosterland. Löd till ny fräsch, helst enkarderlig internkabel.

Annars är det den vanliga visan – se RENOVERINGSTIPS

Popboxen-1

TEKNISKA DATA POPBOXEN Popboxen-2

Princip: Tvåvägs äkta basreflex, rundstrålande
Bas/mellanregisterlement: 1 st. 8-tums Philips 9710 bredbandselement i två versioner:
9710M i 8 ohms för extern förstärkare eller
9710AM i 800 ohm med Idestam-Almqvistslutsteg
4 st 8 ohms 5cm Peerless MT20 HFC diskanter monterade runt bredbandselementet för den lågomiga varianten. För den högomiga varianten använnds 4 st 16 ohmsdiskanter och en anpassningstransformator.
Frekvensgång: Ca 40-14.000 Hz inom 6 dB
Prisbild idag: Renoveringsexemplar brukar kosta mellan 100:- och uppemot 1000:- för perfekta byggda, kompletta men orenoverade par i ovanligt fanér.
Helrenoverade par med alla diskanter bytta till Peerless CT62 eller Obi T22-oa borde kosta 3000-4500:- beroende på skick i övrigt.

Visa fler bilder på Popboxen

5 svar på Popboxen

 1. Stenolof Olsson 4 november, 2015 at 11:04 #

  1966-67 byggde jag en Idestam-Almqvist effektförstärkare, som jag kompletterade med att bygga en Dynamit förförstärkare. Till dessa byggde jag ett par popboxar. Anläggningen har kompletterats med NAD radiotuner, DVD-spelare och kassettbandspelare.
  Detta är den anläggning jag fortfarande dagligen använder och vars ljudkvalitet är alldeles ypperlig.
  I högtalarna har jag bytt ut diskantelementen för ett antal år sedan, och i effektförstärkaren har jag bytt effektrör ett par gånger och elektrolytkondensatorer en gång. I övrigt är allt i originalskick.
  Personligen tycker jag, att Jon Idestam-Almqvist var långt före sin tid när det gäller ett bra ljud.

  Stenolof Olsson
  Lund

 2. Stenolof Olsson 4 november, 2015 at 11:06 #

  Rättelse: Datorns rättstavningsprogram har, som så ofta förr, ställt till det. Förförstärkaren är givetvis av märket Dynaco och modellen heter Dynakiit och ingenting annat!

  Stenolof Olsson

 3. Alex 26 mars, 2020 at 13:29 #

  Hallu.. jag har ett par popboxar i bra skick. Kan jag driva dem med tandberg tr-200?
  Tror jag har rörmodellen.

 4. Per 6 april, 2020 at 15:46 #

  Stenolof, grattis till ägandet av dessa pärlor till högtalare! Hoppas du fortfarande är lika nöjd.

  Alex, du ska kunna driva dina Popboxar med i princip vad som helst, så lättdrivna är de.
  Vi har ingen erfarenhet av just din receiver, men allmänt finns det alltid anledning att varna lite för riktigt gammal elektronik. Har ägaren otur går plötsligt någon komponent sönder på ett sätt som i värsta fall även ger högtalarna en allvarlig kyss. Därmed är det alltid klokt att lämna in äldre elektronik för översyn innan en börjar lyssna seriöst, åtminstone på högre volym.

 5. Håkan Gbg 26 februari, 2022 at 22:10 #

  Min far lämnade efter sig ett par popboxar. Tror de är högohmiga. Finns en gammal rörförstärkare som kan vara ett hemmabygge. Minns dem från när jag var ganska liten så de har nog inte använts på 50 år. Kanske idé att se över dem och koppla in dem?
  Tack för en trevlig sida!

Lämna ett svar