Skrivrit

Foto: Fredrik Grimm

Är detta en Stig Carlsson-konstruktion?
Ja, allt tyder på det, och att Skrivrit handlar om en serieproducerad modell tillverkad av företaget Servex. En hifi-samlare i Stockholm, Åke Nimrell, bekräftar för CarlssonPlanet att han handlat med flera exemplar av Skrivrit nyligen.

Nya bilder som vår tipsare och Skrivrit-fotograf Frederick Grimm sänt oss i januari-07 visar att hans eget nyfunna exemplar tillverkades av den svenska firman Servex. En firma som fortfarande gör papperskorgar i samma kon-form!
Det smått fantastiska med detta är att de första högtalarmodeller Stig konstruerade på KTH på tidigt 50-tal byggde just på konformade papperskorgar av trä. Genom att Servex tycks ha levt vidare till vår tid och fortfarande producerar papperskorgar i trä finns alltså en för oss helt ny och levande Carlssonlänk mellan vår samtid och Stigs ungdomstid. Vi får ta kontakt med Servex och kolla historien men allt tyder på att detta stämmer.

Vi borde kanske alla Carlssonfantaster köpa oss egna nya papperskorgar av Servex!

SSC:s ORDFÖRANDE OM SKRIVRIT
Och så här berättar ordföranden i Stiftelsen Stig Carlsson, Lars Bäcklund, om Skrivrithögtalaren:

”Detta ser ut som den högtalare jag ibland talat om. Den levererades av Skrivrit på 1950-talet och förekom i materielrum i svenska folkskolor.

Till den hörde en förstärkarlåda med skivspelare inklusive vändbart Ronette-kristallpickupelement.

Jag skulle gärna se en sådan i SSCs samling, gärna med förstärkeri, av det enkla skälet att den enda civila anställning Stig Carlsson veterligt haft utanför KTH var just på Skrivrit.

Jag frågade honom några gånger om han konstruerat den ovannämnda högtalaren och han slingrade sig. En gång vidgick han medverkan till själva högtalaren, dock inte klart till förstärkaren. Och bytte snabbt ämne.

Min misstanke var att projektet haft snäva ramar i tid och komponentkostnad, med ett slutresultat som han inte velat stå för, men heller inte ville skylla från sig för.”

Någon som vet mera om Skrivrit? Kontakta CarlssonPlanet!
All typ av information kring detta är av glädje för oss.

Det kan vara den okändaste hittills av alla Stigs konstruktioner…

Inga kommentarer än.

Lämna ett svar