Carlssonlänkar

HÄR KAN DU:
– hitta adresser, telefonnummer och webbadresser till fabriker, generalagenter och företag som säljer Carlssondelar och tillbehör till Carlsson samt olika material för renoveringsarbetet.


HIFI KIT 

Hifikit.se i Stockholm är generalagent för Carlssonmärket och säljer i butik och via postorder över hela världen bl a följande:

– De första nya Carlssonhögtalarna för vårt nya decennium, Carlsson OA-5-MMX, byggsatsen som tar den äkta orto-akustiken in i ett nytt millenium. Fullständig byggsats med låda i MDF-delar, 10 st Obi-element, färdiga filter, kablage, terminaler, toppgaller, gummilister, dämpull osv. Sedan 2015 finns här också färdigbyggda OA-5 MMX-lådor i vackert träfanér (ek eller valnöt) där det bara är att montera element och filter och börja njuta.

– De nya trådlösa molnhögtalarna OD-11 Cloud, designsuccén med inbyggda slutsteg och dator och som hämtar sin musik från molnet/Spotify osv.

– De flesta element renoveraren behöver som Carlsson B65-oa II i 8 ohm-version (utveckling av Stigs Carlssons originalkonstruktion SC165), bredbandselementet Obi F-87 (ersätter Philips 9710 i nästan alla 60-talsmodeller) och kondiskanten Obi T22-oa (passar alla 60- och 70-talsmodeller med Peerless kondiskanter).

– Här finns också de fina kolfiberarmerade Scan-Speak 7-tumsbasarna 18W/8545 – och kanske ännu hellre den snabba pappkons-versionen 8542 – till högtalarmodellerna Carlsson OA-51 och OA-52. Dessutom har Hifikit tagit fram en fullgod ersättare till 50-seriens Peerlessdiskant115TD, den heter nu Response 115TD och ser exakt likadan ut som originalet (men ger lite svagare ljud ut, ca 1 dB lägre).

– De flesta tillbehör som Carlsson-renoveraren kan behöva – t ex billiga, dugliga och guldpläterade högtalarterminaler, guldpläterade banankontakter, metallbeslag för att fästa diskanter med, Supra Ply högtalarkablar i olika tjocklek, spolar/drosslar av flera olika dimensioner o.s.v. Adress:
HiFiKit


LARSEN HIFI
Larsen HiFi i Skillingaryd drev Carlssonfabriken och ansvarade under flera decennier för tillverkningen och försäljningen av Carlssonhögtalarna samt sålde även uppgraderingssatser och delar till hela OA-50-serien. Carlssonfabriken drevs av John Larsen på Larsen HiFi.

Den 24 nov -06 sa Larsen HiFi upp licensavtalet för Carlssonmärket, och i september -07 presenterade John Larsen i Trollhättan sitt nya högtalarmärke, ”Larsen”. Först ut var två modeller: Larsen 4 och 6, klart inspirerade av modeller från SSC:s och Stig Carlssons ritbord. Den enklare modell Larsen 4 ser ut som en OA-58 som fått skallen nerslagen mellan axlarna och den dyrare modell 6 har fått den bakre absorbentramen från OA-52, men i mindre form. Modellerna uppges vara styckade med standardelement. Sedermera har även en toppmodell presenterats, Larsen 8 som bl a väckt viss uppmärksamhet i USA.

Vi på CarlssonPlanet har önskat Larsen HiFi lycka till med nya märket. Vi riktade skarp kritik då det visade sig att Larsen i marknadsföringen -07/-08 använde Stig Carlssons kända reklamslogan ”Mina högtalare…”. Denna reklam har dock inte upprepats, varför vår kritik idag är överspelad.

CarlssonPlanet hade hellre sett att Larsen stannat i Carlssonvärlden och produktifierat de nya trevliga och välljudande modeller SSC har framme – som t ex OA-51.3, OA-40CS och den riktiga OA-60. Detta får bli en annan tillverkares uppgift. Larsen HiFi: Hemsida


ÅTERFÖRSÄLJARE AV DE NYA CARLSSONHÖGTALARNA OD-11 Cloud
Här en lista på återförsäljare som har de nya trådlösa Carlssonhögtalare OD-11 i butik 2015:

HiFi kit Stockholm
HiFi art Stockholm
Pause Stockholm
Reference Audio Stockholm
Ljudcenter Halmstad
AudioVideo Oskarshamn
Davids Varberg
Bose Center Malmö Davidhallsgatan
HiFi Center Malmö
HiFi Center Helsingborg
 – och dessutom sannolikt (när detta skrivs i okt-15);
McForum Göteborg
Mchuset Borås
Procenter fotobutik i Stockholm

LH-MUSIK 

Nya rör till förstärkarna i Kolboxen, Popboxen/Idestam-Almquist och OA-6 Typ I finns hos t.ex LH-Musik i Nacka:
http://www.lh-musik.se

Sickla Strand 63
131 34 NACKA
Tfn: 08-718 00 16
Fax: 08-718 59 70


REPARATIONSVERKSTÄDER:

För Stockholmare med trasslande Sonabelektronik rekommenderar vi dels en mycket pålitlig och trevlig servicefirma:

Bengans audioservice
Björnhuvudv. 7
18492 Åkersberga
tel. 08-667 40 60

Bengt på firman är mästare på gamla Sonab-prylar och fixar nästan allt!
De trasiga prylarna lämnas enklast via radiohandlaren:

Östermalms Radio
Audio Video, Linnég. 13
tel 08-663 06 60

Sedan vill vi också gärna nämna den gamle mästarreparatören:

GERHARD SCHUBERT i STOCKHOLM
– förutom att ha lagat fler Kolboxar än någon annan i universum tycks Gerhard fortfarande ta sig an de annars så hopplösa ”bass-boostrarna” i botten av Sonab OA-6 Typ 2. En mycket nöjd kund, P Hallberg, rapporterade sommaren -07:

”Har haft boostrarna till mina OA6II för renovering och uppdatering. Arbetet gick snabbt och smidigt, och det låter bra.
Utbyte har skett till nya transistorer samt komplettering med ”gnistsnläckare” för strömbrytarna. Skönt att slippa oljudet vid påslag.
Arbetet har utförts av Gerhard Schubert i Stockholm. Kontakta honom på telefon: 070-7307980
 – om ni vill ha hjälp med uppdatering av era boostrar. P Hallberg”

NORRBOTTEN
I norra Sverige finns det också hjälp för den som behöver få elektronik eller högtalare reparerade, han heter Stefan Westerdahl och nås på telefon:

0920-13337
070-6896977

– eller kanske helst via [email protected]

Stefan har jobbat som radio-tv + elektronik reperatör i 20 år, sålt bilstereo, lite hem stereo, allmänt ljudintresserad.
Stefan ser helst kontakt på kvällar/helger, eller alltså via mail.


DELAR TILL OA-6 Typ 2 ”BASS-ENERGIZER”
SSC har nu lyckats lokalisera de nödvändiga delarna till de märkliga ”slutstegen” i Sonab OA-6 Typ 2.
Här är listan på reservdeltransor till OA6 typ2

Sluttransistor: 2N5192
Sluttransistor: 2N5195

Dessa köps lite här och var på webben 2015, det är bara att googla. Och vad gäller nätströmbrytare/powerswitch till OA-6 typ2 så är detta den vi hittat:

MSN-047 – köps hos:
www.nedis.se
tel: 036-139350


GUMMIDETALJER
Alla typer av gummidetaljer till Carlssonhögtalare – V-formade gallerlister, stödklossar för basbeslag, filterkortsgenomföringar, tätlister osv  – köper man tyvärr ganska dyrt men ändå bäst i Stockholm hos:

Kuntze & Co
Västbergav.19-23, in på gården (vid Magnussons), öppet 7-17
Tel. 08-657 90 00
Fax 08-657 98 20


REMMAR
Remmar mm till Sonabs skivspelare hittar man enklast hos trevliga audiofil-sidan Svalander Audio som skriver:
”Sådana remmar finns på lager. Säljer många sådana. Kostar 195kr – sänder då faktura för förskottsbetalning som bilaga till mail. Vill man i stället ha remmen via postförskott så tillkommer 45kr.”
På vårt forum har det också tipsats om andra rem- och vinyltillbehörsbutiker:

Veteran HiFi i Stockholm

A. H. Ljudteknik i Lund (046-211 25 28)
Remmar, pick-uper och annat i vinylväg (har även begagnad hifi, ibland Carlsson)

Lunengs Hi-Fi AB
Tuleg. 50 i Sundbyberg
08-29 65 75


LTS
Ljudtekniska Sällskapet – LTS – skriver ofta om Carlssonhögtalare och ger goda ljud-råd i den egna tidsskriften ”Musik & Ljudteknik(MoLt). LTS har även flera gånger ordnat offentliga öppna möten om Carlssonhögtalare, då i samarbete med SSC. LTS-sajten har även ett forum


BEGAGNAT
Vill du köpa begagnade Carlssonprylar? Vårt forum har en gratis avdelning för köp- och säljannonser (man måste först registrera sig som medlem på vårt forum men det innebär varken kostnader, skyldigheter eller några risker). Det finns också mängder av annonssidor på nätet, även om de inte alltid innehåller Carlssonhögtalare. Kolla t.ex på:
http://hifitorget.se
Hifimagasinet
Blocket
Tradera

Dela detta:
Facebooktwittermail
Inga kommentarer än.

Lämna ett svar