Carlsson OA-61

Carlsson OA-61 är den nygamla Carlssonmodellen för 2020-talet.

Torsdagen den 4 april premiärvisas den efterlängtade ersättaren till/nyutgåvan av Stig Carlssons ikoniska OA-51. Detta sker tillsammans med Stiftelsen Stig Carlsson i HifiKits butik på S:t Eriksgatan 124 i Stockholm kl 18:00.En extra visning sker även lördagen den 6 april kl 15.00. 

Den nya versionen OA-61 har en mängd uppgraderingar från originalet, men behåller samtidigt alla de egenskaper som gör att många än i dag håller OA-51 som Stig Carlssons bästa högtalare någonsin. 

Detta är nytt:

• Diskantelement med rak energikurva upp genom hela diskantregistret

• Baselement med originalelementets alla kvaliteter men därtill sänkt distorsion, klart förbättrad tonkurva och en jämnhet i produktionskvaliteten som inte setts tidigare 

• Högtalarens invinkling är nu justerbar oberoende av absorbenten, således att optimal ljudbild kan uppnås i alla tänkbara lyssningsrum.

• Konsoller plus specialhylla som underlättar exakt invinkling kommer finnas att köpas som tillbehör

• Möjlighet finns även att utrusta högtalaren med en extra dämppanel, för dig med de allra högsta kraven och en blick för den spännande estetiken som dessa ger

• Ny placering av basreflexporten som gjort att ytterligare förbättringar av bakväggsabsorbenten blivit möjliga, liksom en markant förbättrad basreflexfunktion 

• Trots att formspråket är bevarat är högtalaren estetiskt utvecklad med bl a nya frontskydd (det för basen är ett tillbehör) och allt som allt är den förbättrad funktionellt/akustiskt på så många punkter att den även har fått ett nytt namn – OA-61!

 

Dela detta:
Facebooktwittermail

18 svar på Carlsson OA-61

 1. Per 6 november, 2020 at 09:04 #

  Hej Doger!
  Jag är visserligen part i målet, men kan säga att jag aldrig haft ett så fint ljud i vårt vardagsrum sedan 30 år som nu med OA-51.4 (med elementen från Oa-61 och speciellt framtagna filter). Upplösningen, renheten och frekvensutsträckningen är så högklassig att jag aldrig skulle kunna tänka mig att gå tillbaka till äldre element och filter. Basdjupet är närmast obegripligt för en så liten låda!

  Men det finaste omdömet tycker jag är min hustrus reaktion, hon som i princip aldrig säger något om ljudkvaliteten från alla olika Carlssonmodeller som passerat detta rum genom åren (även om det en gång i tiden var hon som satte mig på Carlssonspåret genom sitt korta ”så HÄR ska det låta” när jag fick hem första paret (OA-14).

  Om denna nya uppgradering har hon nu vid inte mindre tre (3!) tillfällen berömt ljudåtergivningen som alldeles särskilt fin, utan att jag ens frågat, kommentarerna har bara kommit, t ex under strömning från Berlins konsertscener.
  Har aldrig hänt tidigare.

  Så ja, till mindre än hälften av ett par nya Oa-61 får du den mest välljudande uppgradering jag någonsin hört för en Carlssonhögtalare. Och då har jag inte hunnit höra elementen tillsammans med det nya filtret för OA-52.4 här hemma än. Men OA-52.4 finns att lyssna på gratis för alla intresserade hos HifiKit i Stockholm, och sist jag hörde dom blev jag…kär.

 2. Doger 6 november, 2020 at 23:41 #

  Vilken uppgradering skall jag då köpa, är det denna uppgradering från Hifikit du menar?

  https://www.hifikit.se/oa-51-uppgraderingskit.html

  13 795 SEK, men ljuv musik får ju kosta..=)
  fast jag kör delning med en Bower&Wilkins DB1 subwoofer så bas har man så det blir över, delar lågt 50Hz för mig är det viktigt med röster och klart ljud, mina 51.3 låter väldigt bra men lite tunt och såsigt runt röster samt att diskanten saknar high topp om du förstår vad jag menar, lite för lay back.

 3. Doger 6 november, 2020 at 23:54 #

  En fundering till, har en extra låda 0A-51 som är vit med en del skavmärken, den tänkte jag skicka på pianolackering i svart då och bygga en ny 51.4 då, och vill ha b-wiring eftersom min reciver Pioneer susano sc-lx90 är ämnad för det, tänkte då försöka få tag i samma kontakter som sitter på carlsson, om dom går att få tag i?, sen kommer då frågan, delningsfiltret verkar vara splittad med kablar för diskant och bas, stämmer det?

 4. Per 7 november, 2020 at 10:01 #

  Delningsfiltret är bara ”splittat” för bas och diskant på utgångarna, ingången är inte förberedd för biwiring. Och vad jag vet finns inte de gamla försänkta högtalarterminalerna längre att köpa. OA-61 har terminalerna på baksidan, för kortast möjliga kabelväg till filtret. Så har jag också monterat mina terminaler på OA-51.4.

  Inom Carlssonkretsen anser många att biwiring är klart överreklamerat, och att den skillnad som vissa lyssnare säger sig uppleva troligen beror på fasskillnader.

  Men det finns förstås alltid möjligheten att bygga om ingångarna på filtret om detta med biwiring är viktigt för dig.

 5. Per 7 november, 2020 at 10:08 #

  Och ja, det är den uppgraderingen till OA-51 vi talar om.
  Känner dock inte riktigt igen din beskrivning av ljudkaraktäristiken från dina OA-51.3, och misstänker att du även kan behöva se över elektroniken en sväng.

 6. Dorel Rusovan 5 augusti, 2023 at 10:24 #

  Lyssnar nu på Mumma Audio Mosen (enbart överdel). Har införskaffat OA 51. Är det lönt att uppgradera dom till 51.4?

 7. Peter Axelsson 4 september, 2023 at 12:39 #

  Jag har hittills aldrig saknat något hos mina OA51, Stigs original.

 8. Per Gulbrandsen 27 november, 2023 at 20:54 #

  Hej Dorel!
  Om du har budget för uppgraderingen till Carlsson OA-51.4 är den värd vartenda öre.

  Men om du har fräscha element i dina OA-51 och tycker det blir för dyrt, kan du njuta stort även av den versionen i många år.

Lämna ett svar