Sonab OA-116

OA116-1MUSIKERFAVORITEN

HISTORIK
När Sonab OA-116 presenterades 1975 blev recensenterna lyriska. Radio och Television skrev:
”de förnämliga egenskaperna överlag ger högtalaren särklassigt goda prestanda: mycket stort tonområde, ultralåg distorsion och en klanglig rikedom i alla register som gör den unik”
Den första svenska high-endhögtalaren värd namnet hade sett ljuset. Och modellen satte omedelbart en helt ny och mycket högre standardnivå som i ett enda slag påverkade kvalitetskraven på hela den svenska högtalarmarknaden.

BESTYCKNING
OA-116 var utrustad med som baselement en 5,3-ohmsversion av det nyutvecklade och mycket långslagiga 6,5 tums Peerless SC 165, konstruerat av Stig Carlsson själv och ett element som i 8 ohmsversion återfinns i samtliga andra Sonabmodeller från 70-talsserien.
Som mellanregister användes i OA-116 samma element, men i en ovanlig 16 ohmsversion. Och som diskantelement har OA-116 samtidens främsta, 6 stycken 5 cms Peerless MT24 kondiskanter varav flera var riktade mot lyssnare vilket ökade direktljudskvoten jämfört med tidigare rundstrålande konstruktioner.

MONITORLJUD
Med sin mycket raka tonkurva (vilken än idag överträffar många även mycket dyra high-endhögtalare!) blev OA-116 snabbt en favorit i det professionella musiksverige. Modellen var visserligen – i likhet med den efterföljande proffsmodellen OA-2212 – för låg för att fungera som studiomonitor i större studior då den oftast försvann bakom dåtidens höga mixerbord. Men närmast otaliga var de musiker, kompositörer, dirigenter, musiktekniker och guldöron som införskaffade OA-116 som sina privata hemma-högtalare/monitorer. OA-116 går t o m ännu djupare i basen än den större modellen OA-2212.

Och många använder OA-116 dagligen än idag som sina referenser. Modellen fungerar i renoverat skick på ett underbart sätt i vanliga bostadsrum där den ger en högkvalitativ återgivning i kraft av sin klangligt rika förmåga, raka tonkurva, höga dynamik och fina mikrodetaljering. Jag vet t ex en känd kördirigent som använder renoverade OA-116 i nästan alla sina rum i Lidingövillan! OA-116 är också den 70-talsmodell som t ex teknikgurun ingenjör Ingvar Öhman ser som sin speciella favorit.

RENOVERING

OA-116 är en förhållandevis stor och svårrenoverad högtalare som bl a kräver att man lossar både de övre dubbla bafflarna och basplattan för att komma åt filter, kablage och baselement. Det tar lång tid att renovera ett par OA-116, och även om de är enklare än att renovera ett par OA-2212 bör man noga överväga om man hinner och orkar med en helrenovering.

Det som dock är absolut nödvändigt – liksom på alla Sonabhögtalare från senare 70-talet – är att låta seriöst renovera eller byta bas- och mellanregisterelementen till nya. Detta är helt avgörande om man inte vill riskera att förstöra både element och förstärkare. Antingen låter man renovera originalelementen hos en seriös renoverare (mycket svåra att renovera korrekt) eller så köper man nya element. Som mellanregister rekommenderas Carlsson B65-oa IV i 8 ohm (finns ej i 16 ohm). För att få rätt karaktäristik ska de förses med varsitt motstånd på 8,2 ohm på plusanslutningen. Som baselement rekommenderar vi samma element men i dess nya 5,3-ohmsversion, vilket kan monteras som det är utan några extra tillägg eller justeringar.

RENOVERINGSTIPS
Det krävs plats och bra verktyg för arbetet. Bara att få loss underredet utan att skada faneren kan vara ett litet helsicke. Dessutom ryker det glasfiber åt alla håll när lådorna ska öppnas så dammsugare och diskhandskar är påbjudet!
Det stora basfiltret och alla internkablar är dessutom kopplade på bottenplattan varför det är nödvändigt att skruva loss både de dubbla övre bafflarna och bottenplattan innan man kan sätta igång. Då gäller en sak framför allt annat: Anteckna! Ta foton!

Fota och gör extremt noggranna anteckningar över hur varje intern kabel är kopplad innan de riskerar lossna. Och anteckna så tydligt att ett barn förstår. För om det kommer att ta lång tid innan det är dags att sätta ihop hela härligheten igen så behövs det!

MER TIPS

Ett tips är att efter demontering klä mellanregisterkamrarna invärtes med tunn vibrationsdämpande asfaltsmatta. Vi som gjort det tycker oss höra en ytterligare något renare mellanregisteråtergivning.
Ett annat tips till är att skippa originalets ingångskontakter. XLR i all professionell ära, själva kontaktytorna är inte mycket att skryta med. Moderna guldpläterade terminaler ger större yta och noll oxidation och de syns inte på undersidan – så ta fram borren!
Underredets XLR-hanar bör dock kanske lämnas kvar för att hålla kabinetten täta och av respekt för originalutförandet.

HÖGTALARELEMENTEN – MELLANREGISTER OCH BASAR
Som med alla sjuttiotalsmodeller är den alltså absolut viktigaste åtgärden att byta (alternativt renovera) basar och mellanregister. Att spela med trasiga eller torra skumkanter är detsamma som att riskera att elementen bränner fast vid plötsliga spikar eller transienter, men också att riskera förstärkaren. Jag har mött alltför många ledsna Carlssonägare som fortsatt spela trots trasiga element och därför bränt upp sina förstärkare!
Kostnaden för att byta till nya Carlsson B65-oa IV är visserligen ganska hög. Men jag har aldrig hört talas om någon som ångrat detta – man får en helt fantastisk högtalare för pengarna! Renovering blir billgare, men är svår att göra korrekt så välj rätt renoverare. På CarlssonPlanet har vi t ex expertis.

BASAR ERSATTA
Produktionen av de för OA-116 specialanpassade 16 ohms B65-basarna har upphört. Rättighetshavaren Stiftelsen Stig Carlsson – SSC – har istället valt att ta fram ett nytt förbättrat element B65-oa IV i 8 resp 5,3 ohm. Det räcker med ett 8,2 ohms motstånd på plus för att få 8 ohmsbasar att motsvara SC165 i 16 ohm. Men om även diskanterna ska bytas till de nya fantastiska Obi T22-oa passar de nuvarande filtren i OA-116 inte längre. Istället gäller en ny modifieringsinstruktion för dessa filter, som även är anpassad till den nya kondiskanten Obi T22-oa. Mer om filtren för de nya elementen kan läsas här:

BUDGETALTERNATIVET
Budgetvarianten är som vanligt att låta seriöst renovera alla originalbasar/mellanregister till nyskick. OBS! Detta är inget för vanliga elektronikfirmor eller hemmapulare. Carlssonelement är mycket svårrenoverade med sin långa slaglängd, tunna talspole, extremt smala talspolegap, svaga spindel och sköra skick. Välj en instans som har djup kunskap om sådan renovering. Kontakta gärna CarlssonPlanet.

För vidare information om elementbyte – läs RENOVERINGSTIPS.

KOSTNADER

Kostnaden för att renovera Carlssonhögtalare är oftast rimlig. Men med OA-116 bör man veta att tusenlapparna lätt flyger iväg vid en fullrenovering. Det är antalet (4) dyra 6,5-tums element som måste bytas eller åtminstone renoveras, antalet diskanter (12) som ev. ska bytas (sällan nödvändigt!), mängderna av kondensatorer och kablage och allt annat som behövs för den som vill förnya hela högtalaren.
Nöjer man sig med renoverade bas- och mellanregister och fortsätta med originaldiskanter kan man dock komma undan riktigt billigt.

Men har man budget vill vi uppmana till full renovering ändå, det är värt pengarna om man har råd. Ett tips för att klara kostnaden är att börja med den livräddande delen: nya basar och mellanregister. Sen tar man diskanter, filtren, kablaget osv. När allt är klart spelar OA-116 lätt i klass med dagens 20-30.000-kronorshögtalare och gör samtidigt saker med musiken som fortfarande nästan inga andra högtalare klarar av. Välljudet förutsätter relativt strömstarka slutsteg (se Rek. Elektronik) men en bra modern hemmabioreciver kan räcka långt.
Och högtalarna är jämfört med dagens ”grindstolpar” förstås på många sätt så mycket häftigare och vackrare, laddade som de är med hifi-historia och magi och sin stora, breda rumsanpassade ljudbild.

SC-MODIFIERINGEN

Liksom i fallet med OA-2212 finns det i svenska (och tyska!) hem en hel del par av OA-116 som modifierats enligt den originalinstruktion som 1979 utarbetades av Stig Carlsson och som två auktoriserade dåtida firmor arbetade efter. Mycket av det som gäller denna modifiering av OA-116 överrensstämmer med motsvarande åtgärder på OA-2212.
En fullständig instruktion om hur modifiering ska göras av OA-116 enligt Stig Carlssons rekommendationer (och med filtren anpassade till de utgångna B65-oa serie 1-basarna och de likaledes utgångna Peerless CT62-diskanterna) kan köpas från Stiftelsen Stig Carlsson – klicka här

Mer om hur den övriga renoveringen av OA-116 bör göras finns under RENOVERINGSTIPS

OA116-2

TEKNISKA DATA Sonab OA-116
– enligt Sonabs instruktionsbok och/eller HiFi-Handboken 1978

Volym: 45 liter
Mått: 26 x 67 x 46cm
Vikt: 21,5 kg
Princip: Trevägs basreflex. Höger/vänsterpar. Rundstrålande men med kraftigt ökad del direktljud. Mellanregisterelementet och tre diskanter lutade/riktade mot lyssningsplatsen. Endast golvplacering. Hjulförsedda.
Impedans: 8 ohm
Frekvensomfång: 24-18.000 Hz
Tonkurva: 28-15.000 Hz +/- 3 dB på golv mot vägg.
Delningsfrekvenser: 400 Hz (6 dB) (Från början, ca -75 var det 500 Hz)
1800 Hz (12 dB)
Baselement: 1st 6,5-tums 5,3 ohms Peerless SC 165
Mellanregister: 1 st 6,5 tums 16 ohms Peerless SC 165
Diskantelement: 6 st 5 cm Peerless MT 24 HFC (i en första serrie användes den mindre MT 20 HFC) 2 st 16 ohm, 4 st 8 ohm
Anslutning: Canon 4-polig XLR
Träslag: Jakaranda, valnöt, teak, svartlack
Pris 1978: 3800:-/paret
Begagnatpriser: från 2500:- uppemot 7.500:- för perfekta kompletta men orenoverade par. Seriöst helrenoverade par kostar mellan 7-17.000:- beroende på antalet bytta element m.m. Är högtalarna dessutom seriöst modifierade enligt Stig Carlssons instruktion – räkna med ytterligare några tusenlappar.

Ett svar på Sonab OA-116

  1. Björn Edin 26 februari, 2023 at 12:39 #

    Har ett par vilka jag köpte på Berners Östersund på sjuttiotal i samband med Sonabs konkurs ,det verkar som att det är dags att byta mellanregisterhögtalare omkantning behövs efter runt 20-25 år peerless inköpt på Jämtljud Österund även basar byttes peerless Mvh Björn Edin
    Östersund ( Vad kostar ett nytt par mellanrgiserhgt 6,5 tums 16 ohms Peerless SC 165

Lämna ett svar