Sonab OA-4 Typ 1

OA4Typ1-1 Sonab OA-4 var budgetversionen av 60-talets dundersuccé Sonab OA-5. Skillnaderna är främst en mindre lådvolym, att en diskant är bortplockad, ett lite smalare frekvensområde och lite sämre elektrisk stryktålighet.
Modellen red på OA-5:ans enorma popularitet och blev ett alternativ för alla som inte hade råd med den större modellen. OA-4 ser ju precis ut som en OA-5:a men är mindre. Och den svenske högtalarprofeten hade konstruerat den!

OA-4 Typ 1 var bestyckad med 1 st av den välklingande 8 tums bredbandaren Philips 9710 i 8 ohms-variant samt med 3 st inåtriktade/rundstrålande diskanter av samma modell som gjort sådan succé i Kolboxen och OA-6 Typ 1, Peerless 5 cms MT20 HFC.
Filtren bestod av luftlindade spolar och värdebeständiga plastfilmskondensatorer.

Men OA-4 Typ 1 lider liksom OA-5 Typ 1 av samma stora (och i mina ögon helt onödiga) fel: att ovansidans baffel med alla element är nedsänkt ca 6 cm bakom högtalarväggarna, vilket påtagligt  hindrar diskant- och mellanregisterljudet att spridas fritt i rummet. Särskilt diskantåtergivningen störs av innerväggarna som får ljuden att studsa runt i utrymmet på ett olyckligt sätt. Sannolikt var detta, liksom avsaknaden av egentlig basreflexladdning, bara en snåldålig lösning.

De nedsänkta elementen leder i mina öron till onödiga, telefonljudsliknande ljudproblem i mellanregister- och diskantområdet. Och basåtergivningen är inte i klass med riktiga basreflexkonstruktioner och går inte lika djupt som OA5.1.

Förgäves har jag försökt renovera flera par OA-4 Typ 1 och OA-5 Typ 1 med behållet originalutförande. Men hur jag än experimenterat med lösningar uppträder inte välljud i sedvanlig Carlssonklass vilket ju element och filter borde kunna åstadkomma – och också åstadkommer i OA-4 Typ 2 och SONAB OA-5 Typ 2 

RENOVERINGSTIPS
Det viktiga med 60-talsmodellerna V-1, OA-4 och OA-5 av både typ I och II är att man inte vidrör de 3 yttre skruvar som håller fast den inte dämpkorgen med rätt tryck bakom mellanbaselementen.
Denna dämpkorg har impedansjusterats på Sonabfabriken för att ge den enskilda högtalaren korrekt basåtergivning och rätt transientsvar och bör därför inte röras.
Däremot bör mellanbaselementet tas ur och åtgärdas enligt RENOVERINGSTIPS

Allra helst monteras förstås den nya fantastiska ersättaren för bredbandaren, Obi F97 och nya diskanterna T22-oa i högtalarna á la samma metod som förvandlar OA-5 Typ 2 till den enasteående Sonab OA-5.3Men en sådan totalrenovering har jag inte hört Typ 1-versionerna med, så jag kan inte utlova något om slutresultatet ljudmässigt. Jag bara vet att de här båda nya elementen gör underverk var de än hamnar.

Alternativen är alltså: En jätterenovering som ovan av en högtalare som trots allt hör till de mer lågpresterande 60-talsmodellerna.
Eller en enkel renovering enligt RENOVERINGSTIPS varvid det något mindre välklingande originalljudet återställs. Men du kan å andra sidan ståta med en Carlssonhögtalare i originalskick.

 

TEKNISKA DATA Sonab OA-4 Typ 1

enligt SONABs instruktionsbok och/eller HiFiHandboken

Volym: 36 liter
Mått B x H x D: 24 x 43 x 46
Vikt: 9 Kg
Princip: Rundstrålande. Basreflex. (Min kommentar: Nja. Modellerna saknar basreflexrör. Det finns bara två runda hål i bottenskivan med byggull innanför, nästan en variant av Dynaoudios och ScanSpeaks akustiska ventiler alltså. ”Av produktionstekniska skäl” urskuldade sig Sonab då. Jag skulle säga av snålhet. Stig Carlsson använde aldrig lösningen i några fler modeller.)
Impedans: ca 7 ohm
Frekvensomfång: 44-18.000 Hz
Tonkurva: 48-15.000 Hz +/- 5 dB på golv mot vägg
Delningsfrekvens: 3500 Hz
Bas/Mellanregisterelement: 1st 22 cm 8 ohms Philips 9710 bredbandselement
Diskantelement: 2 st 5 cm 8 ohms och 1 st 16 ohms Peerless MT 20 HFC
Träslag: Riojakaranda, valnöt, teak, ek och vitlack.
Pris 1973: 630:-/paret
Begagnatpriser idag: 100:- uppemot 1500:- för perfekta kompletta men orenoverade par i ovanligt fanér.
Seriöst renoverade par med originalelement kan kosta uppemot 2500:-, är diskanterna bytta till Peerless CT62 eller Obi T22-oa och bredbandarna bytta till Obi F87 uppemot 6000:-.

Inga kommentarer än.

Lämna ett svar