Carlsson OA-50

OA50-1

Efter katastrofen med det nedlagda Sonab-företaget och dess direktörers alla bortslösade miljoner fick nästa serie Carlssonhögtalare istället bära konstruktörens efternamn. Högtalarna byggdes av den nystartade Carlssonfabriken i Skillingaryd och den nu klassiska beteckningen OA för Orto Akustisk behölls.
Den nya OA-50-serien bestod av tre revolutionerande tvåvägsmodeller där Carlsson OA-50 var budgethögtalaren. Men det var minst av allt någon billig konstruktion.

OA-50:ans kabinettet bestod av en liggande rektangulär låda som i sina bakre yttre hörn kröntes av en liten spegelvänd pyramidformad baffel där elementen var monterade. Liggande på lådan framför baffeln och stående på högkant längs bakväggen satt kraftiga bitar ljudabsorberande material för att dämpa de tidigaste reflexerna. Hela överdelen täcktes av de största gallren i Carlssonhögtalarnas historia, rektangulära och lika stora som själva lådan. Lådorna var kraftigt stagade invärtes, men diskantelementen hängde fritt i luften överst på pyramidbaffeln, fasthållna av två skruvar.

Baselementet var en vidareutvecklad variant av 70-talsseriens kända och älskade SC 165, alltså en 6,5-tums 8 ohms Peerlessbas i sin tredje serie, nu med lägre distorsion och annorlunda membranmaterial. Den delade baffel med en rundstrålande och välljudande silkesdomediskant också från Peerless. Serien byggde på nya enligt Stig Carlsson förbättrade mätningar och principer. Han menade att hans tidigare konstruktioner nu var omoderna och att han äntligen byggt världens bästa högtalare anpassad för vardagsrum.

Hela 80-talsserien OA-50/51/52 hade den fina textildomediskanten Peerless 115DT26, ett element som ofta beskyllts ligga bakom att 50-seriens modeller fick sämre recensioner på 80-talet än de var värda, vilket i sin tur störtade Stig i fattigdom och ett liv på svältgränsen i 20 år. Även här på CarlssonPlanet har vi dissat diskanten eftersom vi tidigare haft otur och mest träffat på sämre exemplar.

Men idag vet vi bättre, rätt tillverkat var 115DT26 ett fantastiskt transparent och välljudande element långt före sin tid. Problemet var bara att tillverkningen höll så ojämn kvalitet att man inte kunde lita på att elementen alltid lät bra, det kunde t.o.m. skiija inom samma batch.

Elementtekniken hade förstås inte heller kommit lika långt som idag. Men Stig Carlsson valde ytterst noggrant ut det här elementet just för sin låga distorsion, för att den var den mest rundstrålande som fanns då och för att den tålde så pass mycket ström.

Carlsson OA-50 såldes under åren 1984-89.
1996 presenterades den förbättrade uppföljaren OA-50.2

RENOVERINGSTIPS
OA-50-modellen är mycket lättrenoverad. Dom flesta originalmonterade basar har idag trasiga skumkanter och utgör därmed ett potentiellt hot mot förstärkarens överlevnad, liksom för elementets. Det är absolut nödvändigt att renovera baselementet, alternativt byta till ny och då få det ytterligare förbättrade elementet Carlsson B65-oa II, som är den sjätte serien av Stig Carlssonsoriginalelement SC165. Där har skumkanten ersatts av åldersbeständigt gummi, talspolen fått en kortslutningsring, distorsionen är sänkt, tonkurvan ännu rakare osv. Elementet säljes via www.hifikit.se

Har man haft otur och fått illaljudande diskanter till sina OA-50 bör dessa element bytas ut, antingen mot originaldiskanter med bättre ljud (115DT26 kan fortfarande hittas begagnade med lite tur) eller mot ersättare.

Tidigare fanns en OA-50.2-variant från 90-talet, en bra metalldome från Vifa som inte egentligen kräver filterbyte. Hösten -02 kom den fantastiska diskanten Carlsson T11-oa som dock kräver byte av diskantfilter. Dessutom är den modellen numera slutsåld. Under åren  -07 till -09 har den utvecklats ytterligare till en kommande modell, Carlsson T11-oa II, som kommer att ha en tonkurva närmast identisk med originalet 112DT26 men ge ännu lägre distorsion. Även den kräver filterbyte, men filtret sitter lättillgängligt baktill på högtalaren.

För info om vilka ersättare som för tillfället är tillgängliga, v.v. kontakta www.hifikit.se

FÖTTER
CarlssonPlanet rekommenderar att OA-50 i alla versioner spelas monterade på SD-fötter eller Vibrafeet, finns att köpa i hifihandeln, bl a via HiFiKlubben.

TEKNISKA DATA Carlsson OA-50

Princip: 2-vägs basreflex rund och direktstrålande
Placering: På golv mot vägg med dämpat golv och reflekterande tak
Kabinett: 22 mm spånskivaplatta, baffel i 30 mm MDF/träfiberplatta
Innervolym: 20 liter
Bestyckning: 1 st Peerless 6,5 tums 8 ohms bas/mellanregister SC 165 (specialtillverkad för Stig Carlsson)
1 st Peerless 25 mm textildomediskant 115DT26 (K10DT enligt vissa artiklar) försedd med automatsäkring
Känslighet: 89 dB/W/M
Impedans: 8 ohm
Frekvensgång: 28-20.000 Hz enl DIN
Frekvensområde: 30-18.000Hz inom 3 dB mätt mot vägg i rum
Mått B x H x D: 38,8 x 46,6 x 31,6 cm
Vikt: 14,4 kg st
Utföranden: Svart- alt vitfolierade
Pris 1984: 4000:-
Antal sålda: ca 4500 par (OA-50/OA-50.2 totalt)
Begagnatpriser idag: Från 500:- uppemot 3.000:- beroende på skick och säljare.
Fullt uppgraderade OA50.3-par i fint skick bör kosta ca 5.000:-

5 svar på Carlsson OA-50

 1. Olle Harbecke 31 juli, 2018 at 13:56 #

  Hej,

  jag ägde högtalare som såg ut som OA-5 i formen men ca 3-4 dm högre och med inbyggd rörförstärkare nedtill – bäst ljud jag någonsin upplevs. Jag trodde det var en Sonab högtalare men har uppenbarligen fel. Har någon en uppfattning om vad det kan ha varit för högtalare – skulle gärna vilja få fatt i ett sådant par igen. Konstruktionen av högtalaren påminner om OA-5 med 4 diskanter (och mellanreg element?) placerade upptill under ett stålnät – dessutom bas som satt under (var iallafall riktad med tryck nedåt)?

 2. Per 8 augusti, 2018 at 15:11 #

  Hej Olle!
  Den modell du ägde bör ha varit en Sonab OA-6 Typ 1 (eller ev någon för oss okänd kopia av dito). Du kan läsa allt om den här:

  https://carlssonplanet.com/hogtalare/producerade/sonab-oa-6-typ-1/

  Med vänlig hälsning,
  Per Gulbrandsen, Carlssonplanet.com

 3. Jan Andersson 2 september, 2018 at 09:48 #

  Hej!

  Jag har ett par OA-50 och de är vitfolierade,inte vitlackade.

  I texten ovan nämns inte att OA-50 finns i det vitfolierade utförandet.

  Tillverkades inga vitfolierade OA-50?

  Mvh,Janne.

 4. Per 2 september, 2018 at 22:30 #

  Hej Jan!
  Jag tror tyvärr att vitlackade och vitfolerierade betyder samma sak i dessa sammanhang, nämligen vitfolierade. Kan inte minnas att vi sett något vitlackat par OA-50, bara vitfolerierade.
  Så har vi skrivit lackade ska vi ta och ändra den texten. Tack för påpekandet!
  Med vänlig hälsning,

 5. Thomas Malmqvist 3 oktober, 2021 at 12:15 #

  Är era prisförslag uppdaterade? Känns ngt i underkant 2021.
  Med vänlig hälsning, Thomas

Lämna ett svar