Carlsson OA-52.3

OA523-1Foto: Tack till Anders Eriksson, LTS

Som alla Carlsson-diggare vet är OA-52 toppmodellen i 50-serien. I sin uppgraderade form var 90-talets OA-52.2 Stig Carlssons egen favorit i den långa raden modeller och en högtalare han sammanlagt ägnade ett och ett halvt decennium åt att förbättra och förfina.I mars -03 var det dags för presentationen av OA-52-modellen i sin allra finaste och kanske slutgiltiga form, den ytterligare uppgraderade OA-52.3 som då började tillverkas på Carlssonfabriken i Skillingaryd.

NYHETER
Carlsson OA-52.3 innehöll en rad nyheter jämfört med föregående modell:

1. Ny finish. Den nya serien gjordes i fanerat trä av följande träslag: Bok, körsbär, mahogny och svart fanér. Mot tillägg kunde lådorna lackeras i valfri färg.

2. Ny diskant. Den nyframtagna silkesdome-diskanten Carlsson T11-oa hamnade självfallet i OA-52.3. För närmare presentation av detta enastående element, se Nyhetsbrev nr 20 på sajten.

3. Nya filter. I OA-52.3 gjordes ganska omfattande revideringar av Stigs klassiskt enkla filter till OA-52.2, detta för att ge högtalaren en ännu rakare tonkurva och bättre faslinjäritet än föregångaren. I samma veva utrustades filtren med ännu bättre komponenter än tidigare: Bl a välljudande och mycket dyra kondensatorer i papper och olja från danska Jensen, liksom exklusiva kopparfoliespolar, också från Jensen. Jensenkondensatorerna parallellkopplades delvis med polypropylenkondensatorer av märket SCR/MKP, den ytterst välljudande sort som CarlssonPlanet rekommenderat sedan starten.

4. Basportarnas mynningar var rundade vilket på ett elegant sätt löser problemen med blåsljudsdistorsion vid kraftiga luftröresler ur basreflexrören. En bland entusiaterna mycket efterlängtad uppgradering!

RECENSION
Så här beskrev SSC:s ordförande, Lars Bäcklund, nya Carlsson OA-52.3:
”OA-52.3 kan man spela mycket högt på. Den ger som få andra högtalare en spännande känsla av liv som från ett levande framförande. Den förmedlar även en akustisk förankring som få andra. OA-52.3 är en äkta Carlsson-högtalare i högsta klassen och många musikers val.”

UPPGRADERINGSSATSER
Följande fyra satser fanns:

+ Fullständig uppgradering från 80-talets OA-52 till 2000-talet OA-52.3 innehållande:
Ny Scan Speakbas 18W/8545, ny diskant T11-oa och nya delningsfilter med dyra Jensen pappers-oljekondensatorer, Jensen kopparfoliespolar och teflonisolerad enkardelig kabel. Dessutom ingår specialvägda SD-fötter, trä- och aluminiumdetaljer samt dämpfilt. OA-52.3/2 (foliespolar m.m): Pris: 8700:-

+ Uppgradering från OA-52 med samma element som ovan men med enklare filter och kablage.
OA-52.3/1: Pris: 6900:-

Tillverkningen av OA-52.3 lades tyvärr ned i samband med att tillverkaren Larsen HiFi lämnade Carlssonmärket årsskiftet 07-08.

RENOVERINGSTIPS
Om man sitter med äldre varianter av OA-52 och blir sugen på uppgradering kan man dock fundera och lyssna en sväng till då originalet hade flera fördelar:
80-talets ScanSpeakbasar 8542 med pulpkon kan låta helt enastående med modern elektronik bara de centreras om och förses med nya skumkanter av seriös renoverare. Eller så kan man köpa ett nytt par! Numera anser undertecknad nämligen att ScanSpeak 8542 låter ännu luftigare, snabbare och mer ”rätt” än den senare kolfibervarianten ScanSpeak 8545 som sitter i uppgraderingssatserna till 51/52-modellerna.

Har man däremot haft otur och fått illaljudande originaldiskanter (Peerless 1112DT26) till sina OA-52 bör dessa element bytas ut, antingen mot originaldiskanter med bättre ljud (115DT26 kan fortfarande hittas begagnade med lite tur) – eller mot ersättare.

Tidigare fanns en OA-50.2-variant från 90-talet, en bra metalldome från Vifa som inte egentligen kräver filterbyte. Men sedan hösten 2002 finns det ett bättre alternativ, den nya diskanten Carlsson T11-oa. Den kräver dock byte av diskantfilter och har under -07 och -08 utvecklats ytterligare till en kommande modell, Carlsson T11-oa II, som kommer att ha en tonkurva närmast identisk med 80-talsoriginalet Peerless 112DT26 – men ge ännu lägre distorsion.

För info om vilka ersättare som för tillfället är tillgängliga, v.v. kontakta www.hifikit.se

OA523-2Foto: Tack till Anders Eriksson, LTS

TEKNISKA DATA CARLSSON OA-52.3

Princip: 2-vägs basreflexsystem, rund/direktstrålande,
Placering: På golv mot vägg, för lyssning med
dämpat golv/reflekterande tak
Låda: 20 liter netto, 32 liter brutto avstämd till 30 Hz
Mått: (B x H x D) 53 x 41 x 37 cm
Bas/mellanregister: 7 tums/170 mm element med
kolfibersprutad papperskon, kortslutningsring i
magnetsystemet (Scan-Speak 18W/8545)
Diskant: Nykonstruerad 25 mm silkesdome (Carlsson T11-oa)
Filter: Högklassiga high-end-komponenter som Jensen
kopparfoliespolar och Jensen pappers-oljekondensatorer
Internkablage: Teflonisolerad enkarderlig syrefri
koppartråd
Känslighet: 89 dB
Impedans: 8 ohm
Delningsfrekvens: 2500 Hz
Levererades i spegelvända par med specialvägda
vibrationsdämpande SD-fötter, unika för varje hörn
Övrigt: Högtalaren var konstruerad för att reducera tidiga
rumsreflexer, att ha en bred ljudspridningskaraktäristik
samt att utnyttja rummets bashöjning för en jämn tonkurva.
Utföranden: Bok, körsbär, mahogny och svart fanér.
Kunde även mot pristillägg specialbeställas i valfri färg
Totalt sålda: ca 1100 par (OA-52/OA-52.2/OA-52.3 totalt)
Pris år -06: 18.000:-
Begagnade par: stigande priser p.g.a nedlagd tillverkning. Fina par från 80- och 90-tal uppgraderade till lägsta .3-nivån bör kosta från minst 5.000:-, och sedan kan priset beroende på nivå snabbt stiga upp mot det gamla nypriset (fast bara om det handlar om serietillverkade OA-52.3) – och förstås beroende på skick, fanér osv.

Dela detta:
Facebooktwittermail
Inga kommentarer än.

Lämna ett svar