Carlsson OA-61

Carlsson OA-61 är den nygamla Carlssonmodellen för 2020-talet.

Torsdagen den 4 april premiärvisas den efterlängtade ersättaren till/nyutgåvan av Stig Carlssons ikoniska OA-51. Detta sker tillsammans med Stiftelsen Stig Carlsson i HifiKits butik på S:t Eriksgatan 124 i Stockholm kl 18:00.En extra visning sker även lördagen den 6 april kl 15.00. 

Den nya versionen OA-61 har en mängd uppgraderingar från originalet, men behåller samtidigt alla de egenskaper som gör att många än i dag håller OA-51 som Stig Carlssons bästa högtalare någonsin. 

Detta är nytt:

• Diskantelement med rak energikurva upp genom hela diskantregistret

• Baselement med originalelementets alla kvaliteter men därtill sänkt distorsion, klart förbättrad tonkurva och en jämnhet i produktionskvaliteten som inte setts tidigare 

• Högtalarens invinkling är nu justerbar oberoende av absorbenten, således att optimal ljudbild kan uppnås i alla tänkbara lyssningsrum.

• Konsoller plus specialhylla som underlättar exakt invinkling kommer finnas att köpas som tillbehör

• Möjlighet finns även att utrusta högtalaren med en extra dämppanel, för dig med de allra högsta kraven och en blick för den spännande estetiken som dessa ger

• Ny placering av basreflexporten som gjort att ytterligare förbättringar av bakväggsabsorbenten blivit möjliga, liksom en markant förbättrad basreflexfunktion 

• Trots att formspråket är bevarat är högtalaren estetiskt utvecklad med bl a nya frontskydd (det för basen är ett tillbehör) och allt som allt är den förbättrad funktionellt/akustiskt på så många punkter att den även har fått ett nytt namn – OA-61!

 

18 svar på Carlsson OA-61

 1. Greger 30 mars, 2019 at 03:56 #

  Jisses! Så snart man nämner HiFiKit så vet och anar man att det handlar om låg kvalitet.
  Jag hoppas verkligen att hen som designade absorbenterna hade en ovanligt hemsk dag för det ser inte alls bra ut, varken form- eller stilmässigt.

 2. Per 30 mars, 2019 at 10:43 #

  Bäste Greger,
  HiFiKit har varken konstruerat eller kommer att tillverka de nya OA-61, denna nya high-endmodell har tagits fram inom Stiftelsen Stig Carlsson och kommer att tillverkas i högsta kvalitet i Europa och Sverige.

  Däremot är HiFiKit SSC:s långsiktiga och ytterst pålitliga återförsäljare av både reservdelar till Carlssonhögtalare, byggsatser och kompletta högtalarmodeller som OD-11C och OA-5 MMX. Detta sköter butiken med högsta kvalitet och har aldrig felat i en enda kontakt med Carlssonvärlden.

  Att butiken nu upplåter sin lokal till demon av de nya OA-61 är så självklart att det inte behöver diskuteras vidare.

  Hur OA-61-absorbenterna är designade, utformade och fungerar borde du kanske vänta med att uttala dig om tills du sett dem i verkligheten, de innehåller flera överraskningar.

  Jag ber dig att inte sprida okontrollerade uppgifter och rena villfarelser på CarlssonPlanet. Och du är nog skyldig åtminstone HifiKit en ursäkt.

  Vänligen

 3. Jörgen 6 april, 2019 at 19:07 #

  Det är väldigt bra att lyssna på en högtalare. Ögonen är inte så bra utformade för ljud. Då är det också lättare att förstå år av experiment och tankemöda för att nå fram till ett mycket gott resultat. Blunda gärna också. Ljudet blir inte sämre av det.

 4. Anders Engström 23 november, 2019 at 21:41 #

  En sak är väldigt säkert….om nu denna OA-61 är utformad och konstruerad enligt Stig Carlssons tankar och önskemål så lär den förmodligen låta musiken och det ortoakustiska flöda fritt…vilket var stigs eftersträvan.Med vänliga hälsningar Anders med ett par välljudande OA 14…ha de gött….

 5. Kurt Lillieholm 11 januari, 2020 at 22:39 #

  Hej, var o lyssnade! Enda invändningen var priset. Underbart ljud! Detta trots många mänskliga absorbenter. Skulle vilja tacka för en intressant kväll. Vet inte om Greger var där. Jag skulle gärna bli ägare till ett par OA 61 om jag hade råd.

 6. Håkan bråkan 17 mars, 2020 at 23:02 #

  Om den låter lika bra som mina gamla OA-14 med bytta element och klarar att fylla mitt större vardagsrum, då köper jag. Har Elac 248 nu, en bra högtalare, men inte som mina små carlssonshögtalare i ett mindre rum.

 7. Per 6 april, 2020 at 15:49 #

  Tack för alla trevliga och positiva kommentarer!

 8. Erik Nordin 23 oktober, 2020 at 09:02 #

  Spännande! De vill man ju lyssna på. Spelar idag på ett par renoverade od-11 or. Så nöjd med ljudet!

 9. Per 25 oktober, 2020 at 16:14 #

  Trevligt att du är så nöjd med renoverade OD-11, då blir vi glada hör på CP!

 10. Doger 5 november, 2020 at 22:34 #

  Sitter idag med 2 uppsättningar OA-51.3 och OA-51.2, någon som lyssnat på nya OA-61, är det värt en uppgradering från OA-51. 3?

Lämna ett svar