Sonab OA-14

OA14-2

HISTORIA
1973 presenterades Sonab OA-14 tillsammans med lillebror Sonab OA-12. Detta var de första vänster/högerbyggda Carlssonhögtalarna och därmed de fösta egentliga stereomodellerna med elementen mer riktade mot lyssningsplatsen än på tidigare helt rundstrålande modeller. OA-12 och OA-14 betraktades snart som folkversionerna av de stora och eftertraktade lyxmodellerna Sonab OA-116 och OA-2212 och lär ha sålts i stora mängder. Inte minst OA-14 dyker vi ständigt på nya par av.
OA-12 och OA-14 är elektriskt så gott som identiska, med samma filter, samma 8 ohmsbas men däremot bara 2 st. 16 ohmsdiskanter i OA-12 medan OA-14 har 4 st 8 ohmsdiskanter. OA-14 har också dubbelt så stor lådvolym och går därför djupare i basen.

Stig Carlssons noggrannhet och omsorg genomsyrar hela konstruktionen av OA-14. T ex är basreflexmynningarna konformade vilket motverkar blåsljud, något andra högtalarkonstruktioner upptäckte först på 90-talet! Och modellen står på mjuka tjocka gummifötter – en sorts forntida SD-fötter, återigen långt före sin tid. I övrigt är konstruktionen lika genomarbetad som hela 70-talsserien med höger/vänsterexemplar, tjocka bafflar i ABS-plast, hela tre kraftiga, genombrutna interna stagande ”våningar” också gjutna av ABS-plast, de fina elementen – Peerless klassiska 6,5 tums 8 ohms bas/mellanregister monterade lutande, de för sin tid utsökta 5 cms Peerless kondiskanterna, påkostade filter och vacker design. Det kan tilläggas att vi genom åren öppnat otaliga högtalare ur 70-talsserien och aldrig någonsin har vi hittat något som varit felaktigt monterat, Sonabs kvalitetskontroll var helt enkelt förstklassig!
Sonab OA-14 såldes 1975-1979.

LYSSNINGSINTRYCK
OA-14 är en tvåvägshögtalare som ska stå på golv mot vägg. De presenterar det klassiska Carlssonljudet, plastiskt och levande, och har samma förmåga att flytta bort lyssningsrummets väggar som resten av 70-talsserien. De kräver inte särskilt strömstarkelektronik och kan därför drivas skönt och välklingande även av billigare förstärkare. Återgivningen från välrenoverade par med nya element är märkligt avslöjande, avslappnad och icketröttande.

Just OA-14 har jag en speciell relation till då det var den modell som först fick mig Carlssonfrälst (se ”HUR JAG BLEV CARLSSONFREAK” – klicka på ”Bio”). Rätt renoverade kan OA-14 mäta sig med nya högtalare jag hört i 15.000-kronorsklassen och slår även många dyra high-end-högtalare när det gäller att med välgjorda inspelningar trolla bort lyssningsrummets bakväggar.

Diskanterna är sällan trasiga men ofta trötta och lite sämre klingande än när de var nya, och då låter OA-14 som om de lider av ett smärre fasfel. Men det är nog bara den lite pipiga fräsande lilla svallvåg av distorsion som de gamla diskanterna skapar i äldre Carlssonhögtalare. Det räcker ofta med att kantlimma konupphängningarna enligt instruktion på vår sida Renoveringstips. Eller så byter man till de helt nya kondiskanterna Obi T22-oa – och lever lycklig resten av livet!

RENOVERING
OA-14 är relativt lättrenoverade. Följ i huvudsak instruktionerna under RENOVERINGSTIPS. Det viktigaste som alltid måste göras är – som på alla 70-talare – att byta eller renovera basarna. Annars är risken stor att man bränner både basar och i värsta fall förstärkaren. Orsaken är att skumkantsupphängningarna är slut. Antingen byter man skumkant och centrerar om dom, eller – vilket blir bäst men är dyrare – så köper man de nya originalbasarna Carlsson B65-oa II från t ex www.HiFiKIt.se.

Diskanterna är sällan trasiga men ofta trötta och sämre klingande än när de var nya. De går att delvis renovera med hjälp av enkel limbehandling av pappkanterna vilket gör ljudet renare. Numera finns också ett förnämligt ersättningselement, den fina plastkonsdiskanten Obi T22-oa. För vidare info se ”Renoveringstips”.

De gamla ingångsterminalerna är hopplöst oxiderade och dåliga idag och man bör istället montera guldpläterade terminaler under högtalarna längst bak. Det går dock inte att komma åt innanmätet i den undre delen av högtalaren på grund av att den gjutna bottenplattan är integrerad med hela konstruktionen och inte kan tas loss. Och uppifrån når man inte heller bottenplattan p.g.a. de stagande ”våningar” som sitter i hela lådan. Istället drar jag ut den nya ingångskablen via basreflexröret och gör an den i guldpläterade utgångskontakter som jag monterar i L-formade beslag lämpligtvis av plast som jag borrar/skruvar fast i bottenplasten.
Köp t ex enkla terminaler från HifiKit (14:- st) och dra åt för kung och fosterland. Sedan leder man ner lite ny helst enkarderlig kabel från filtret och löder fast. Resultatet syns inte framifrån, så originalutförandet störs föga. Men kontakten blir 100 ggr bättre än med de idag usla originalkontakterna.

Filtren åtgärdas enligt RENOVERINGSTIPS.

I oktober -01 har också Ljudtekniska Sällskapets teknikingenjör Ingvar Öhman presenterat ett nytt sätt att placera de fyra diskanterna så att de mätbara och distorterande kamfiltereffekter som uppstår vid originalmonteringen försvinner.

Y montering av diskanterna på OA-14 rekommenderas av CarlssonPlanet, för instruktioner se Nyhetsbrev 5
Vill du dessutom ha en bild på y-monteringen, plus lite annat, klicka här.

Efter renovering behöver de nya baselementen ytterligare ett par veckors spelning innan de når sin fulla kapacitet – bl a kommer basen att gå ytterligare något djupare. Högtalarna bör inte drivas till höga volymer med äldre strömsvaga förstärkare. Däremot tål de nu hundratals watt förutsatt att förstärkaren har tillräcklig strömförsörjning och låg distorsion. OA-14 fungerar även utmärkt med rörförstärkare.
Högtalarna bör som alla Sonabmodeller från 60- och 70-talet placeras med bakre kortsidan mot vägg.

OA14-4

TEKNISKA DATA Sonab OA-14

enligt SONABs dåtida instruktionsbok och/eller HiFiHandboken 1978

Volym: 35 liter
Mått B x H x D: 23 x 57 x 42cm
Vikt: 11,5 Kg
Princip: Basreflex. Rundstrålande, men med ökad kvot mellan direkt och reflekterat ljud.. Snedställda bas-mellanregisterelement. 4 diskantelement varav två vända mot lyssningsplatsen. Övriga element diffuserande/rundstrålande.
Impedans: 8 ohm
Frekvensomfång: 25-18.000 Hz (OA14)
Tonkurva: 29-15.000 Hz +/- 3dB på golv mot vägg
Delningsfrekvens: 1800 Hz
Bas- mellanregisterelement: 1st 6,5-tums 8 ohms Peerless SC 165
Diskantelement: 4st 5 cm 8 ohms Peerless MT 20 HFC
Träslag: Jakaranda, valnöt, teak, svart, vitlack
Pris: 1950:-/paret
Begagnatpriser idag: 100:- uppemot 1500:- för perfekta kompletta men orenoverade par.
Seriöst renoverade par med alla element bytta kan kosta uppemot 8.000:-. Det är de värda.

 

Visa fler bilder på OA-12

OA14-3Foto: Torbjörn Skalski

Ett svar på Sonab OA-14

  1. Dan Östberg 31 maj, 2023 at 18:02 #

    Tack för god info! För tio år sedan var jag tvungen att göra mig av med mina kära Carlssons…men nu kanske det är dags igen:-)
    Hittade det här https://carlssonplanet.com/hogtalare/producerade/sonab-oa-14/ på blocket…vad tror ni om det (för det finns väl inga nya att köpa?)
    Jag har en LG 65″ smartTV av 2020-modell som jag i så fall tänkte direktansluta Carlssonarna till. Tacksam för hjälp!

Lämna ett svar