Carlsson OA-58

OA-58-4

Så kom då äntligen Carlsson OA-58, den första helt nya Carlssonhögtalaren på 20 år. Julen -04 rosade den marknaden och blev något av en modern storsäljare för Carlssonmärket. (Sommaren -06 ersattes OA-58 av en uppgraderad modell som av konstruktören SSC gavs namnet Carlsson OA-60 men som tillverkaren Larsen HiFi märkligt nog döptes till ”OA-58.2” och inte fullt ut överensstämde med specifikationen).

Här följer en fullödig presentation av OA-58, som under ett par år var instegsmodellen i Carlssonserien för det nya årtusendet:

ORTO-AKUSTIKEN BEHÅLLS OCH UTVECKLAS
OA-58 konstruerades helt enligt Stig Carlssons unika orto-akustiska principer vilket bl.a. innebär att högtalarna återskapar musiken och inspelningsrummet med full trovärdighet i vanliga bostadsrum. Det är SSC – Stiftelsen Stig Carlsson – och dess ljud- och högtalarexperter som tagit fram och ansvarar för de nya Carlssonmodellerna.

Orto-akustiskt konstruktionsarbete är mycket tidsödande. Det räcker inte med vanliga datorprogram för högtalarbyggande eftersom så många nya faktorer påverkar ljudåtergivningen. Det krävs djup kunskap om Stig Carlssons livsverk och teorier och en god förmåga att tänka närmast tredimensionellt för att mejsla fram OA-högtalare som Stig Carlsson själv hade godtagit. Därför fick alla Carlssonfantaster vänta mycket länge på en ny modell.

Men så i november -04 kom den till sist – Carlsson OA-58.

OA-58-2

INSTEGSMODELL
OA-58 är på klassiskt Carlssonvis enkel och vacker i sin funktionella design, samtidigt som OA-58:s smala form är fullt modern till utseendet och med sitt minimala fotavtryck perfekt passar dagens mindre boytor. Tillverkad i körsbär och svart kunde högtalaren mot pristillägg beställas i valfritt träfanér. OA-58 avslutas upptill av en svart tyghuv där två väggar lutar svagt inåt vilket framhäver den smäckra formen.
(För att ytterligare förbättra prestanda skulle (och ska den kommande) uppföljaren OA-60 ha en ny huv med mera plats för bakväggens dämpmaterial. Dåvarande tillverkaren Larsen HiFi valde dock att inte införa denna förbättring och döpte modellen självsvådligt till ”OA-58.2”)

Den plana övre ”hyllan” på högtalaren där den reflexdämpande absorbenten ligger, har samma höjd från golvet som för alla kommande nya Carlssonmodeller (idealt 51 cm). Som på den äldre OA-50-serien står också en tjockare absorbent under huven bredvid elementbaffeln och längs bakväggen.
Tillsammans dämpar dessa absorbenter på bästa sätt de tidigaste golv- och väggreflexerna från högtalarelementens närmaste omgivning, reflexer som annars hade stört återgivningen. Det fasriktiga ljudet från OA-58 skapar en plastiskt levande illusion av verkliga musiker som spelar från en verklig scen.

PLACERING
Som Carlssonfantaster vet ska alla OA-högtalare placeras mot vägg eftersom rummet därigenom utnyttjas som en aktiv del av högtalarens konstruktion. Så också med Carlsson OA-58. För första gången sedan 1973 då Sonab OD-11 presenterades fick alltså en Carlssonhögtalare ett minimalt fotavtryck. OA-58 är nämligen ännu mer lättmöblerad än den äldre OA-50-serien då lådan både är smal och hög och tar liten golvyta, endast 23 x 26 cm (d.v.s. klart mindre än en LP-skiva).

MINIRECENSION
SSC:s ordförande Lars Bäcklunds har skrivit följande recension av OA-58:
”Jag brukar till vänner av s k klassisk musik säga att OA-58 är lättlyssnade men uttrycksfulla, livfulla men mer toleranta mot dåliga inspelningar än OA-50 och går att driva med betydligt billigare förstärkare än OA-50 eller OA-52 bäst trivs med. Till jazzfreaks och poplyssnare brukar jag framhålla förmågan hos OA-58 att ge en helhet av inspelningens information av upptagningslokalen samtidigt som även svaga småljud och nyanser i en grupp av instrumentklanger (eller en tät produktion med många
pålägg) träder fram. Till ljudfreaks säger jag att basåtergivningen är ren och nyanserad och diskantåtergivningen i särklass i denna och betydligt högre prisklass och OA-58 är rena stölden till det priset.”

TEKNIKEN BAKOM OA-58
Carlsson OA58 är i grunden en tvåvägskonstruktion med 22 liters smal och hög basreflexlåda där elementen och dess lodräta och vågräta absorbenter är toppmonterade på en sluttande baffel dold under en tyghuv.

OA58-4

BASEN
Baselementet var i första serien Stig Carlssons egen konstruktion, det långslagiga Peerless SC 165 som i denna sin sista fjärde version var begåvad med åldersbeständig gummikantsupphängning, lågdistorderande kortslutningsring och andra ljudförbättringar.
Fr.o.m. hösten -04 uppgraderades OA-58 med det första baselementet i varumärket Carlssons egen regi, mellanbasen B65-oa, konstruerad inom SSC- Stiftelsen Stig Carlsson – och med SC165 som förebild men med ännu bättre elementteknik. Elementet kan beskrivas som en svagt modifierad versin av SC165.

DISKANTEN
Diskantelementet är det nya ytterst lågdistorderande Carlsson T11-oa, en oljedämpad rundstrålande silkeskalott-diskant med en rad unika egenskaper. Elementet, som också det tagits fram inom Stiftelsen Stig Carlsson, har inget av det svaga väsande som kunde anas hos föregångaren, metallkalotten från Vifa i den äldre 50.2-serien. T11-oa kan redan här i sin enklaste form mäta sig med diskanter i den absoluta toppklassen.
T11-oa medger helt enkelt något så ovanligt som transparent och ofärgad diskantåtergivning – döm själva!

FILTRET
Filtret i OA-58 har i bästa Carlssontradition byggts av högklassiga komponenter. Bland annat används verkligt välljudande polypropenkondensatorer från SCR. Filtret är som i de flesta tidigare Carlssonkonstruktioner av 12 dB-typ, men är mer avancerat och ger en ytterst noggrann justering av frekvenskurvan. OA-58 är också fasmässigt den hittills mest korrekta Carlssonmodellen vilket innebär att ljuden i alla frekvenser når lyssnaren så gott som samtidigt.
Anslutningsterminalerna sitter för enkelt handhavande direkt på filtret bakom elementbaffeln och kontakterna är guldpläterade.

LÄTTDRIVEN
OA58 är lättdriven och kan drivas till verkligt välljud med förhållandevis billig elektronik. (Se förslag på Rek. Elektronik där t.ex OA-58 tillsammans med Denons lilla potenta CD-receiver Denon D-M33 utnämns till ”den enda stereo en människa behöver”!) Samtidigt skäms inte OA-58 ens i high-end-sammanhang och låter bara bättre ju mer välljudande elektroniken är. Känsligheten är 88 dB.

BASKAPACITET
I basen går OA-58 djupare i frekvens än många separata subwooferhögtalare och närmast unikt djupt för sin prisklass. Bl.a. kan OA-58 återge ännu lägre bastoner än sin föregångare OA-50.2 trots att både lådvolym och baselement är desamma.En annan förbättring jämfört med OA-50 är att baselementet smidigare och utan hindrande tvärväggar kan stråla sin interna ljudenergi rakt ner i lådan. Detta har uppnåtts genom att baksidan av högtalarens pyramidliknande toppdel gjorts helt rund så att lufttrycket från baselementet kan flöda fritt till lådan.

LÅDAN
Högtalarlådan byggdes i kraftig MDF och ger genom sina smala väggar minimalt med vibrationer och egenljud. En särskild sats mjuka SD-fötter finns att köpa till.

FINISH och PRISER
OA-58 erbjöds i följande utföranden (svart tyghuv):
+ Folierad i mörk dark cherry (mognat körsbär)
+ Svart

Ca-pris: 6.000:- paret
Mot 800:- i tillägg kunde OA-58 beställas lackad i valfri färg.

OA-58 kunde också beställas fanerad i valfritt träslag:
Pris: 9.000:- fanerat par

Carlsson OA-58 tillverkades mellan november -04 och maj -06.

FÖTTER
CarlssonPlanet rekommenderar att hela OA-50-serien spelas monterade på SD-fötter eller Vibrafeet, finns att köpa i hifihandeln, bl a från Sonicdesign, resp via HiFiKlubben.

TEKNISKA DATA Carlsson OA-58

Princip: 2-vägs basreflexsystem, rund/direktstrålande,
Placering: På golv mot vägg, för lyssning med dämpat golv/reflekterande tak
Låda: 20 liter netto, avstämd till 30 Hz
Mått: (B x H x D) 26 x 75 x 23 cm
Bas/mellanregister: 6,5 tums element Peerless SC 164 serie 4, med papperskon, gummikant och kortslutningsring.
Från hösten -05: Carlsson B65-oa, 6,5-tums bas med ny spindel, papperskon, gummikant och kortslutningsring.
Diskant: Nykonstruerad 25 mm silkesdome Carlsson T11-oa
Filter: Högklassiga polypropylenkondensatorer SCR/MKP, luftlindade spolar
Känslighet: 88 dB
Impedans: 8 ohm
Delningsfrekvens: 2500 Hz
Levereras i spegelvända par
Övrigt: Högtalaren är konstruerad för att reducera tidiga rumsreflexer, att ha en bred ljudspridningskaraktäristik samt att utnyttja rummets bashöjning för en jämn tonkurva.
Utföranden: Körsbär, svart. Valfritt lackade alternativt fanérade mot pristillägg.
Nypris -05: 6.000:-
Begagnatpris: minst 3.500:-

Fler bilder på OA58.2

OA-58-3

Dela detta:
Facebooktwittermail

3 svar på Carlsson OA-58

 1. Christian Johansson 10 september, 2020 at 09:31 #

  Vad väger oa-58?

 2. Per 10 september, 2020 at 20:48 #

  Ledsen, men den uppgiften har jag inte tillgång till f.n.
  Är den viktig för dig?

 3. Jon 12 januari, 2022 at 14:40 #

  Hei, til spørsmålet om vekt; jeg har akkurat fått tilsendt et par oa-58 i posten, vekten på pakken var 23,8kg. Bobleplast og litt papp veier nok ikke så mye, så vi kan vel anta at et par oa-58 veier ca 23kg.

  Mvh
  Jon

Lämna ett svar