Carlsson ”OA-58.2”

OA58-3

Carlsson OA-58 var -04 den första helt nya Carlssonhögtalaren på 20 år och blev något av en modern storsäljare för Carlssonmärket. Sommaren -06 ersattes OA-58 av en uppgraderad instegsmodell som egentligen skulle haft namnet Carlsson OA-60, men som av tillverkaren Larsen HiFi av okänd anledning istället döptes till ”OA-58.2” och saknade några viktiga förbättringar som upphovsrättshavaren SSC beslutat om. Här följer en presentation av ”OA-58.2”, som t.o.m. våren -07 var den befintliga instegsmodellen i Carlssonserien:

ORTO-AKUSTIKEN BEHÅLLS OCH UTVECKLAS
De nya OA-modellerna är konstruerade helt enligt Stig Carlssons unika orto-akustiska principer vilket bl.a. innebär att högtalarna återskapar musiken och inspelningsrummet med full trovärdighet i vanliga bostadsrum. Det är SSC – Stiftelsen Stig Carlsson – och dess ljud- och högtalarexperter som tagit fram och ansvarar för de nya Carlssonmodellerna.

Orto-akustiskt konstruktionsarbete är mycket tidsödande. Det räcker inte med vanliga datorprogram för högtalarbyggande eftersom så många nya faktorer påverkar ljudåtergivningen. Det krävs djup kunskap om Stig Carlssons livsverk och teorier och en god förmåga att tänka närmast tredimensionellt för att mejsla fram OA-högtalare som Stig Carlsson själv hade godtagit. Nu har OA-58 utvecklats ytterligare till ”OA-58.2” med bl.a ny lutning på baffeln, nytt kraftigt förbättrat baselement (Carlsson B65-oa II) och en rad andra förbättrade detaljer.

OA58-1

INSTEGSMODELL
”OA-58.2” är närmast identiskt designad som OA-58, det som skiljer är baffellutningen och att antal detaljer. Egentligen skulle OA-60 som är konstruktionsnamnet på modellen även ha en rakare huv med plats för mer absorbentmaterial, annorlunda placerad inre dämpning m.m. men detta valde bort av dåvarande tillverkaren Larsen HiFi.
”OA-58.2” var på klassiskt Carlssonvis enkel och vacker i sin funktionella design, samtidigt som den smala formen är fullt modern till utseendet och med sitt minimala fotavtryck perfekt passar dagens mindre boytor.

Tillverkad i körsbär och svart kunde högtalaren mot pristillägg beställas i valfritt träfanér. OA-58.2 avslutas upptill av en svart tyghuv där två väggar lutar svagt inåt vilket framhäver den smäckra formen.
(För att ytterligare förbättra prestanda skulle OA-60 ha en ny huv med mera plats för bakväggens dämpmaterial.)

Den plana övre ”hyllan” på högtalaren där den reflexdämpande absorbenten ligger, har samma höjd från golvet som för alla kommande nya modeller (idealt 51 cm). Som på den äldre OA-50-serien står också en tjockare absorbent under huven bredvid elementbaffeln och längs bakväggen.
Tillsammans dämpar dessa absorbenter på bästa sätt de tidigaste golv- och väggreflexerna från högtalarelementens närmaste omgivning, reflexer som annars hade stört återgivningen. Det fasriktiga ljudet från ”OA-58.2” skapar en plastiskt levande illusion av verkliga musiker som spelar från en verklig scen.

PLACERING
Som Carlssonfantaster vet ska alla OA-högtalare placeras mot vägg eftersom rummet därigenom utnyttjas som en aktiv del av högtalarens konstruktion. Så också med Carlsson ”OA-58.2”. För första gången sedan 1973 då Sonab OD-11 presenterades fick alltså en Carlssonhögtalare ett verkligt minimalt fotavtryck. ”OA-58.2” är nämligen ännu mer lättmöblerad än den äldre OA-50-serien då lådan både är smal och hög och tar liten golvyta, endast 23 x 26 cm (d.v.s. klart mindre än en LP-skiva).

TEKNIKEN BAKOM OA-58
Carlsson ”OA58.2” är i grunden en tvåvägskonstruktion med 22 liters smal och hög basreflexlåda där elementen och dess lodräta och vågräta absorbenter är toppmonterade på en sluttande baffel dold under en tyghuv.

OA58-4

BASEN
Baselementet var i första serien av OA-58 Stig Carlssons egen konstruktion, det långslagiga Peerless SC 165 som i denna sin sista fjärde version var begåvad med åldersbeständig gummikantsupphängning, lågdistorderande kortslutningsring och andra ljudförbättringar.
Fr.o.m. hösten -04 uppgraderades OA-58 med det första baselementet i varumärket Carlssons egen regi, mellanbasen B65-oa, konstruerad inom SSC – Stiftelsen Stig Carlsson – och med SC165 som förebild men med ännu bättre elementteknik. Elementet kan beskrivas som en modifierad version av SC165.

Till den nya instegsmodellen ”OA-58.2” (OA-60) har dock ett nytt baselement, Carlsson B65-oa II, tagits fram av SSC. Och nu talar vi om ett helt nytt baselement, som medger både återgivning av rejält mycket djupare och starkare bastoner och ett avsevärt jämnare och renare mellanregister. Den ”egenkaraktäristik” som SC165 av ett svagt förhöjt mellanregister har haft sedan introduktionen 1973 är därmed borta. Färgningen gav visserligen ljudet från de tidigare serierna en spännande känsla av levande musik, men kan i längden ge ett tröttande ljud som nu är borttrollat. B65-oa II ger en jämn, lugn och korrekt tonkurva genom hela registret och tillsammans med den avsevärt förbättrade baskapaciteten är detta den största enskilda förbättring som skett av elementet under hela serien. Förbättringen gör ”OA-58.2” (OA-60) till en mycket bättre högtalare än OA-58, något som också en rad lyckliga ägare bekräftat i mejl till CarlssonPlanet.

DISKANTEN
Diskantelementet är det nya ytterst lågdistorderande Carlsson T11-oa, en oljedämpad rundstrålande silkeskalott-diskant med en rad unika egenskaper. Elementet, som också det tagits fram inom Stiftelsen Stig Carlsson, har inget av det svaga väsande som plågade föregångaren, metallkalotten i den äldre 50.2-serien. T11-oa kan redan här i sin enklaste form mäta sig med diskanter i den absoluta toppklassen.
T11-oa medger helt enkelt något så ovanligt som transparent och ofärgad diskantåtergivning – döm själva!

FILTRET
Filtret i ”OA-58.2” (OA-60) har i bästa Carlssontradition byggts av högklassiga komponenter. Bland annat används verkligt välljudande polypropenkondensatorer från SCR. Filtret är som i de flesta tidigare Carlssonkonstruktioner i grunden av 12 dB-typ, men är mer avancerat och ger en ytterst noggrann justering av frekvenskurvan. Modellen är också fasmässigt den hittills mest korrekta Carlssonmodellen vilket innebär att ljuden i alla frekvenser når lyssnaren så gott som samtidigt.
Anslutningsterminalerna sitter för enkelt handhavande direkt på filtret bakom elementbaffeln och kontakterna är guldpläterade.

LÄTTDRIVEN
”OA-58.2” (OA-60) är lättdriven och kan drivas till verkligt välljud med förhållandevis billig elektronik. (Se förslag på Rek. Elektronik där t.ex OA-58.2 tillsammans med Denons lilla potenta CD-receiver Denon D-M33 utnämns till ”den enda stereo en människa behöver”!)
Samtidigt skäms inte ”OA-58.2” ens i high-end-sammanhang och låter bara bättre ju mer välljudande elektroniken är. Känsligheten är 88 dB.

BASKAPACITET
I basen går ”OA-58.2” (OA-60) djupare i frekvens än många separata subwooferhögtalare och närmast unikt djupt för sin prisklass. Bl.a. kan modellen återge ännu lägre bastoner än föregångaren OA-58 – för att inte tala om OA-50.2 – trots att lådvolymen är densamma.

En annan förbättring jämfört med OA-50.2 är att baselementet smidigare och utan hindrande tvärväggar kan stråla sin interna ljudenergi rakt ner i lådan. Detta har uppnåtts genom att baksidan av högtalarens pyramidliknande toppdel gjorts helt rund så att lufttrycket från baselementet kan flöda fritt till lådan.

LÅDAN
Högtalarlådan byggs i kraftig MDF och ger genom sina smala väggar minimalt med vibrationer och egenljud. En särskild sats mjuka SD-fötter finns att köpa till.

FINISH och PRISER
”OA-58.2” erbjöds i två utföranden (alla med svart tyghuv):

+ Folierad i mörk dark cherry (mognat körsbär)
+ Svart

Ca-pris: 6.000:- paret
Mot 800:- i tillägg kunde ”OA-58.2” beställas lackad i valfri färg.

”OA-58.2” kunde också beställas fanerad i valfritt träslag:
Pris: 9.000:- fanerat par

Carlsson ”OA-58.2” tillverkades i sin första serie hösten -06 och en sista mindre serie tillverkades också våren -07.

FÖTTER
CarlssonPlanet rekommenderar att hela OA-50-serien spelas monterade på SD-fötter eller Vibrafeet, finns att köpa i hifihandeln, bl a från Sonc design www.sonicdesign.se, resp via HiFiKlubben. www.hifiklubben.se

TEKNISKA DATA Carlsson ”OA-58.2”

Princip: 2-vägs basreflexsystem, rund/direktstrålande,
Placering: På golv mot vägg, för lyssning med dämpat golv/reflekterande tak
Låda: 20 liter netto, avstämd till 30 Hz
Mått: (B x H x D) 26 x 75 x 23 cm
Bas/mellanregister: 6,5 tums element Carlsson B65-oa II, med bl.a pulpkon, ny spindel, gummikant och kortslutningsring.
Diskant: Nykonstruerad 25 mm silkesdome Carlsson T11-oa
Filter: Högklassiga polypropylenkondensatorer SCR/MKP, luftlindade spolar
Känslighet: 88 dB
Impedans: 8 ohm
Delningsfrekvens: 2500 Hz
Levereras i spegelvända par
Övrigt: Högtalaren är konstruerad för att reducera tidiga rumsreflexer, att ha en bred ljudspridningskaraktäristik samt att utnyttja rummets bashöjning för en jämn tonkurva.
Utföranden: Körsbär, svart. Valfritt lackade alternativt fanérade mot pristillägg.
Pris -07: 6.000:-

Fler bilder på OA58.2

OA58-2

Dela detta:
Facebooktwittermail
Inga kommentarer än.

Lämna ett svar