Sonab OA-4 Typ 2

OA4Typ2-5Sonab OA-4 var budgetversionen av 60-talets dundersuccé Sonab OA-5. Skillnaderna är främst en mindre lådvolym, att en diskant är bortplockad, ett sämre frekvensområde och lite sämre elektrisk stryktålighet.
Modellen red på OA-5:ans enorma popularitet och blev ett alternativ för de som inte hade råd med den större modellen. OA-4 ser ju precis ut som en OA-5 men är alltså mindre. Och den svenske högtalarprofeten hade konstruerat den!

Sonab OA-4 Typ 2 var som övriga 60-talsmodeller bestyckad med den billiga mycket välklingande 8 tums bredbandaren Philips 9710 i 8 ohms-variant samt med 3 st inåtriktade/rundstrålande diskanter av samma modell som gjort sådan succe KOLBOXEN och SONAB OA-6 typ I, Peerless 5 cms MT20 HFC.
Filtren var högklassiga och bestod av luftlindade spolar och värdebeständiga plastfilmskondensatorer.

Svagheten med bortrationaliserade basreflexrör har dock OA-4 ärvt från storebror OA-5. Istället finns två runda hål i bottenplattan inifrån dämpade av glasull. En i mina öron snåldålig lösning för att förbilliga tillverkningen.
I övrigt är modellen välkonstruerad med stagade lådor osv. Och ger i god Carlssonanda mycket god ljudåtergivning för sin tid.
Vi saknar uppgift om vilka år modellen tillverkades. OA-4 hör till de modeller som Stig Carlsson undviker att nämna när han i egna artiklar redogör för sina olika konstruktioner. Vi tolkar det som att han inte direkt var stolt över Sonab OA-4.

RENOVERINGSTIPS
Det viktiga med 60-talsmodellerna OA-4 och OA-5 är att man inte vidrör de tre yttre skruvar som håller fast dämpkorgen bakom mellanbaselementen. Denna dämpkorg har impedansjusterats på Sonabfabriken för att ge den enskilda högtalaren korrekt basåtergivning och rätt transientsvar och bör därför inte röras.
Däremot bör mellanbaselementet tas ur och åtgärdas enligt RENOVERINGSTIPS

Ett problem med dessa golvmodeller är följande: Hur angör man guldpläterade terminaler snyggt nertill på lådan? Den är ofta limmad och går då bara att komma in i med våld. Den är dessutom försedd med lodräta stabiliserande dämpstag mitt på lådväggarnas bakre insida.
Jag brukar ta cirkelsågen och montera försänkta runda brunnar till vänster respektive höger om mitten av bakstycket (eftersom Y-monteringen ändå gör dem till höger- respektive vänsterhögtalare). Terminalbrunnarna köper jag från www.hifikit.se

Ett annat problem är hur man ska komma åt drosslar och kablage för eventuella byten i de fall lådornas bafflar är fastlimmade  (fanns ibland). Det ena sättet är att skruva bort dämpkorgen under mellanbasen och rota den vägen. Men då förstörs den fabriksjusterade basavstämningen, vilken inte går att återställa utan mätinstrument.
Den andra är att såga upp hela baffeln med risk att förstöra för mycket av lådan och dessutom stora svårigheter att återställa lådan till tätt originalskick.
Mitt råd är därför, låt filtren vara, de består av högklassiga och värdebeständiga komponenter och låter, om de är hela, väl än idag. Däremot kan man gärna byta den tillgängliga kondensator som brukar stå lödd mellan de främre båda diskanterna! I övrigt renoveras OA-4 Typ II enligt RENOVERINGSTIPS

TEKNISKA DATA Sonab OA-4 Typ 2

OBS! Dessa data är för OA-4 utan typbeteckning (Typ 1) i SONABs instruktionsbok och/eller HiFiHandboken

OA4Typ2-6

Volym: 36 liter
Mått: 24 x 49 x 43 (B x H x D)
Vikt: 9 Kg
Princip: Rundstrålande. Basreflex. (Min kommentar: Nja. Modellerna saknar basreflexrör.
Det finns bara två runda hål i bottenskivan med byggull innanför, nästan en variant av Dynaoudios basventiler alltså. ”Av produktionstekniska skäl” urskuldade sig Sonab då. Jag skulle säga av snålhet. Stig Carlsson använde aldrig lösningen i några fler modeller.)
Impedans: ca 7 ohm
Frekvensomfång: 44-18.000 Hz
Tonkurva: 48-15.000 Hz +/- 5 dB på golv mot vägg
Delningsfrekvens: 3500 Hz
Bas/Mellanregisterelement: 1st 22 cm 8 ohms Philips 9710 bredbandselement
Diskantelement: 2 st 5 cm 8 ohms och 1 st 16 ohms Peerless MT 20 HFC
Träslag: Riojakaranda, valnöt, teak, ek och vitlack. Och även mattsvart? (osäker uppgift)
Pris 1973: 630:-/paret
Begagnatpriser idag: 100:- uppemot 2000:- för perfekta kompletta men orenoverade par i ovanligt fanér.

Seriöst renoverade par med originalelement kan kosta uppemot 3500:-, är diskanterna bytta till Peerless CT62 eller Obi T22-oa och bredbandarna bytta till nya Obi F87 uppemot 6500:-.

Visa fler bilder på OA-4 Typ 2

OA4Typ2-4

Dela detta:
Facebooktwittermail

3 svar på Sonab OA-4 Typ 2

 1. Chr Irgens 13 december, 2015 at 10:39 #

  Hvilken av ledningene av de to grå lederene er minus og hvilke er pluss? Den ene av de to har striper.
  Har akkurat kjøpt et par som ser ny ut ?

 2. Benny Nielsen 6 augusti, 2016 at 10:03 #

  Hej, hvis du ikke har løst problemet, så er der 2 muligheder.

  1 den med sort stribe er sansynligvis minus
  2 brug et 1,5 volt batteri, sæt det på ledning, først med sort i bund af batteri så se på membranen om de bevæger sig frem, eller tilbage nårdu bevæger batteri. Skal slå ud for at være rigtig forbundet.
  Håber du forstår…?

 3. paul 15 oktober, 2022 at 21:17 #

  Hello, how efficient are theseOA-4 speakers in db?

Lämna ett svar