Teknologi som driver CarlssonPlanet

Nedan redogörs för vilka programvaror/tjänster som driver CarlssonPlanets webbplats.

Webbhosting

Den viktigaste kostnaden, och definitivt den man inte kan undvika! För att finnas på nätet måste man ha ett så kallat ”webbhotell”, alltså någonstans alla filer ligger och som ser till att sajten är tillgänglig att komma åt. Vår sajt använder sig av SiteGround*. Årsavgiften är för närvarande 230 euro, detta är ett rabatterat pris då vi i maj 2018 betalade för två år framåt. Detta blir med dagens valutakurs 2 372 SEK per år, alltså drygt 197 SEK per månad.Web Hosting
Vi använder oss av Pingdoms gratistjänst för att dygnet runt övervaka att sajten fungerar som den ska, och får därav statistik på upptid och responstid. Tyvärr har Pingdom i sin gratisversion slutat tillhandahålla publik access till denna data.

* Om du köper någon av SiteGuards tjänster efter att ha klickat på länken ovan, så kommer CarlssonPlanet tjäna en slant på det (50 USD per avslutad, betald, order) – vilket vi i så fall kommer räkna in till insamlingstotalen ovan. 

Backup, Säkerhet & Stabilitet

CarlssonPlanet har funnits på nätet i över femton år, sedan 2001, och vi anser att det finns ”historiska skatter” på dessa sidor. Forumet har funnits sen 2002 och det finns nästan 23 000 inlägg där.
Vi använder oss därför av lite olika tjänster för att säkerställa att ingenting kan hända:

 • VaultPress + Akismet Pro: ”State-of-the-Art Backup, Security, and Spam Protection” – Dessa kombinerade tjänster ger oss dagliga säkerhet-scanningar av hela servern, realtidssäkerhetskopiering av huvudsajten (WordPress) med obegränsad revisionshistorik, skräppostskydd (för kommentarer) och mer. Läs mer på länken! Detta kostar 299 dollar per år, vilket är ca 2 908 SEK med dagens dollarkurs, alltså drygt 242 SEK per månad.
 • Updraft Plus: Eftersom ovan tjänst enbart säkerställer säkerhetskopiering av själva huvudsajten, har vi kompletterat med denna mjukvara som säkerhetskopierar alla databaser (inklusive forumet) samt alla sajtens filer (till exempel uppladdade bilder/manualer osv). Läs mer på länken. Programvaran är en engångskostnad på 70 dollar, men i det ingår endast ett års uppdateringar/support. Vi bedömer att vi kommer behöva fortsätta betala för denna varje år just för att uppdateringarna kommer att krävas för att hänga med i övrig mjukvaruutveckling – så alltså drygt 585 SEK per år eller 49 SEK per månad
 • CloudFlare: Här kommer det bli lite väl tekniskt kanske, men från denna tjänst får vi: Content caching (det mesta lagras hos de för en snabb hemsida), Content delivery network (avlastar vår server och levererar statiska filer såsom bilder, nerladdingar osv från deras servrar över hela världen för snabbast möjliga hastighet), DNS-tjänster (snabbare, kraftigare och säkrare än standard), webbplatsoptimering (känner av vad för typ av enhet/webbläsare som besöker sidan och optimerar allting utefter det), säkerhet (skyddar automatiskt sajten från en lång rad ”internethot”) och en himla massa annat – klicka på länken för beskrivningar av alla tjänster och funktioner de tillhandahåller i ett paket. Vi använder oss av deras instegsplan som kostar 24 USD per månad, drygt 1 998 SEK per år eller 167 SEK per månad.
 • Amazon Web Services: Vi använder oss av två av dessa tjänster: Amazon CloudFront CDN samt Amazon Simple Storage Service (S3) för att lagra samt leverera diverse statiska filer så snabbt och effektivt som möjligt (minskar också vårt totala behov av bandbredd).
 • CleanTalk – Tjänst som stoppar spammare både från huvudsajten och forumet innan de ens når sajten, vilket reducerar bandbredd och snabbar upp sajten. Vi började använda denna tjänst den 12 oktober 2016. Kostar 16 USD per år, alltså drygt 141 SEK per år, eller 12 SEK per månad. På denna länk kan ni se resultatet av hur mycket denna tjänst gör för vår sajt och varför den behövs!

Funktionalitet

88x31wordpress-logo-32-blue cf-logo-h-rgb
De olika funktionerna på sajten drivs av ett gäng olika tekniker och programvaror. Den överhängande majoriteten är gratis opensource-programvara, men en del av den programvaran som används här på sajten är ”premiumprogramvara” och kommer därför med en viss kostnad. Här listas vad vi använder oss av:

 • WordPress: Grunden till hela hemsidan. Driver vad vi kallar ”huvudsajten”, alltså allt du ser när du läser detta – alla modellsidor, nyhetsbrevsarkivet, osv drivs av denna programvara. WordPress är 100% opensource och därmed gratis.
 • phpBB: Denna opensource-programvara driver hela forumfunktionaliteten.
 • BridgeDD Pro: Denna programvara ger oss integrationen mellan WordPress (huvudsajten) samt phpBB (forumet). Krävs för flertalet av funktionerna på sajten. Detta är en årsprenumeration på 40 USD, alltså drygt 334 SEK per år eller 28 SEK per månad
 • WPML Multilingual CMS: Detta är programvaran som gör att hela sajten fungerar, kan man nästan säga. I grund och botten är det en plugin till WordPress, men en mycket avancerad sådan. Den ger också flerspråksfunktionaliteten till sajten. Detta var dock ett engångsköp och vi har betalt för ”Lifetime version” – så 1 629 SEK vi har gjort, men det kommer alltså inte vara en återkommande kostnad.
 • Canvas WordPress Theme: Designen och layouten vi använder oss av kommer via denna programvara. Detta var ett engångsköp med ”Lifetime updates” inkluderat, totalkostnad 80 USD, drygt 669 SEK men alltså inte en återkommande kostnad.
 • WordPress Download Manager Pro: Funktionaliteten för nedladdningar kostar 45 USD per år, alltså 376 SEK eller 31 SEK per månad.

Övrigt

Att skicka nyhetsbrev till många mottagare är komplexare än vad man kanske tror.

Det är mycket som ska till – servern ska kunna hantera leveransen, man måste säkerställa så att man inte blir blacklistad av diverse tjänster (händer lätt vid massutskick om man inte använder en professionell tjänst) och mer därtill.

Därför så använder vi oss av tjänsten Campaign Monitor för att distribuera våra nyhetsbrev. Vi använder oss av deras ”Pay per campaign”-prismodell så vi betalar bara för faktisk användning – priset är då 5 USD per utskick som startavgift, och sedan tillkommer 1 cent per mottagare.

Just nu har nyhetsbrevet 3 324 mottagare – med andra ord 38 USD (5+3324*0,01), eller 317 SEK per utskick. Den totala kostnaden här styrs förstås av hur mycket nyhetsbrev vi skickar ut på ett år, samt hur många prenumeranter det är.

Dela detta:
Facebooktwittermail

3 svar på Teknologi som driver CarlssonPlanet

 1. jtstaffan 25 september, 2017 at 15:29 #

  En tendens på merparten av websidor sedan en tid är att använda textfärger som ger USEL KONTRAST. Brödtexten är blekgrå, gärna på färgad eller mönstrad bakgrund, och på carlssonplanet är den text som innebär länkning blekt gul (orange) !

  Varför är det plötsligen så fel att ha SVART text ??

  Kanske värt att framhålla att mitt visus är 1.0/1.0 …

  mvh
  Sat

 2. jtstaffan 25 september, 2017 at 15:29 #

  Sat >> Staffan Ahlström

 3. Jonathan 25 september, 2017 at 16:26 #

  Hej Staffan!

  Tack för din kommentar och feedback!
  Mitt bästa tips för det här är att använda webbläsaren Safari (http://apple.com/safari/) som har en inbyggd funktion som heter ”Läsläge” (Reader View). Denna har man alltid i adressfältet med en liten ikon som är fyra streck under varandra. När man klickar på den så visas texten på sidan i ett enkelt läsbart format, utan allting runtomkring. Stor, svart text och alla länkar görs om till blåa.
  Det funkar alltså på nästan alla hemsidor, CarlssonPlanet är en av de!
  Hoppas det hjälper, säg till om jag kan förklara mig bättre.

Lämna ett svar