Stig i Blackeberg – Magnus B berättar

Stig Carlsson hemmavid

Stig Carlsson hemmavid

På CarlssonPlanets forum dyker det upp så fina historier ibland, som denna nyligen från vår medlem Magnus B:

”Min mor hade en inredningsbutik där Stig Carlsson någon gång runt 1968 blev kund. Min mor kände till att Stig var en en storhet inom hifi och passade en gång på att erbjuda honom varorna utan kostnad i utbyte mot att han gav hennes son d.v.s. mig en privatlektion om ljud och ljudåtergivning. Gissar att jag var 13-14 år.

Så en förmiddag tog jag tunnelbanan till någon station mellan Stora Mossen och Blackeberg där han bodde i en lägenhet. Måste säga att han var en strålande pedagog och jag var helt begeistrad av hans kunskaper och idéer. Just då höll han på med ett högtalarsystem med två lådor med vardera ett diskantelement och ett element för mellanregistret samt en baslåda. Han förklarade för mig att man inte uppfattar basen i stereo och därför kunde bägge kanalerna samsas i en baslåda.

Vidare hade han låtit bygga en förstärkare med bara en volymkontroll och en tonkontroll. Tonkontrollen var finurlig. Han använde en 2-polig 18-vägs vridomkopplare. Åt ena hållet låg bas och hög diskant. När han vred ratten ändrades vinkeln på frekvenskurvan så att i rattens andra ändläge var basen hög och diskanten låg. Men han lät också stegen 1-2 och 3-4 o.s.v. höra ihop så tillvida att frekvenskurvan från bas till diskant gjordes en aning konkav resp. konvex. Alltså de udda stegen konkava och de jämna konvexa.

Efter detta besök kunde jag ha långa och intressanta diskussioner med min morbror som var en hifi-entusiast.
Långt senare, kanske 1994, stötte jag på Stig på ELFA och började prata med honom. Han kom dock inte ihåg mig. Han var inte bilburen, så jag erbjöd honom skjuts till hans bostad på Söder efter uträttat värv på ELFA. Några år senare lästa jag att han gått bort.

För mig var det uppriktigt ett privilegium att få träffa honom och lyssna på honom. En sann uppfinnare och nytänkare.”

Magnus B via CarlssonPlanet forum

 

Fotnot: Stig Carlsson kallade de nämnda sidosystemen för ”Prinserna” men inget vidare är känt om högtalarnas bestyckning. Stig övergav snabbt tanken på ett genensamt system eftersom det minskade tumsligheten. Lars Bäcklund.

Dela detta:
Facebooktwittermail

, , , , ,

Inga kommentarer än.

Lämna ett svar