PRESENTATION
Carlsson OA-40CS är tänkt att bli en helt ny Carlssonhögtalare för hemmabioanläggningar. Konstruktionen är nämligen så smart att samma modell fungerar både som surround och center!
Modellen döptes i november-04 av konstruktörerna SSC (Stiftelsen Stig Carlsson) till Carlsson OA-40CS.
OA-40 är därmed tänkt att bli en ny nummerserie för Carlssons hemmabiomodeller och bokstävernas CS står här – inte för Carlsson Stig utan – för Center Surround.
BESTYCKNING
OA-40CS ska bestyckas med den kommande textildomediskanten T11-oa II och den senaste 6,5-tumsbasen Carlsson B65oa-II.
Elementen i OA-40CS är placerade på en bakåtlutande baffel ovanpå en mindre låda som täcks av en stor sluttande tyghuv. Och för första gången i en Carlssonhögtalare flankeras diskantbaffeln på båda sidor av absorbenter.
NY CARLSSON-ERA
Den här tvåvägshögtalaren markerar början på en ny och av många hett efterlängtad Carlssonera, nämligen nytillverkat ortho-akustiskt hemmabioljud. Redan idag njuter kanske tusentals Carlssonägare av sina klenoder i olika bioapplikationer. Vi är många som upptäckt hur närmast osannolikt bra våra gamla (och nya) Carlssonhögtalare fungerar i bildsammanhang. Detta beror på dess breda spridning, snabba transientrespons, fina samspel med rummet och dess linjära, verklighetstrogna ljud.
OD-11 SOM CENTER…
Men många har hittills haft problem med högtalarval till Carlssonbion. Vilken OA-modell ska man använda, t.ex. som center? Ingen passar riktigt bra. Bäst enligt många fungerar välrenoverade Sonab OD-11. Men den spelar snet t ur lådan och måste alltså placeras rombiskt på golvet framför – eller bakom bildkällan. Eller dubbleras….
Jag har länge föredragit att inte ha någon centerhögtalare alls i hemmaanläggningen då jag haft svårt att hitta någon modell som fungerat i Carlssonsammanhang – det finns ju ännu ingen som är orto-akustisk. Istället låter jag fronthögtalarna skapa en ”fantomcenter” vilket ofta givit det bästa resultatet hos mig.
– ELLER SURROUND?
Inte heller som surroundhögtalare passar OD-11 perfekt. Många som har golvplats baktill i hemmabion har istället som surround valt renoverade par av t.ex. OA-12, OA-14 eller rent av gamla OA-5. Andra kör hårt med OA-50-serien.
Men de Carlssonälskare som saknar golvyta för sin hemmabio och behöver vägglösningar har hittills varit lite ställda.
LÖSNINGEN
Biohögtalaren Carlsson OA-40CS är tänkt för vägghängning, hyllmontering eller placering på stativ mot vägg (även stora skillnader i stativhöjd fungerar bra) och ska fungera både som center och surround – i alla typer av rum.
Som center ska OA-40CS valfritt kunna ställas på TV:n, under TV:n eller hängas på väggen bakom TV:n, förutsatt att det är en platt-TV (OA-40CS blir enbart oskärmad då platta CRT-TV:s är på väg bort). OA-40CS är tänkt att låta lika bra i alla applikationer. Och ljudåtergivningen är orto-akustisk!
SKÖN ENHETLIGHET
Primärt är förstås OA-40CS klangmatchad mot de nya 2000-tals Carlsson-högtalarna. Men OA-40CS kommer ljudmässigt att passa tillsammans med fronthögtalare av samtliga hittills producerade OA-modeller, alltså ända från 50-talets Kolboxen fram till OA-52.3 och de senaste uppgraderingarna av t ex OA-5 till typ 3. Så enhetligt är Carlssonljudet genom decennierna att denna nya modell mjukt kan glida in i och fylla ut ljudbilden från varje gammal (välrenoverad) Carlssonstereo och ljudmässigt trolla fram en modern välljudande 2000-tals mångkanalig hemmabio även ur t ex 70-talskonstruktioner. Så trogen var Stig Carlsson sina ljudideal livet igenom. Och nog vilar det en stor skönhet över att dessa ideal nu kan glädja nya unga hemmabiofantaster.
STIG FÖREGÅNGARE
Stig Carlsson själv var till en bra bit in på 70-talet mono-förespråkare, eftersom han menade dels att stereolagringssystemen var av undermålig kvalitet och på grund av att han menade att folk i gemen fokuserade på ”fel tankar” när de reflekterade över de stereoegenskaperna i ljudåtergivningen. Han sa ofta att folk stirrar sig blinda (eller lyssnar sig döva?) på skarpa riktningar, men att glömmer reflektera över om musikens själva ”rumslighet” var bra återgiven.
Den som hört Stigs egna monoinspelningar från 60-talet förstår vad han menade. Här flödar det av rum – klang – liv och närvaro, trots att inga riktningar var representerade alls! En av hemligheterna med att kunna öppna upp ett rum ortoakustiskt, trots få kanaler, är att utgå ifrån högtalare som i sig kan öppna ett större rum är sin egen storlek, och som aldrig fokuserar på sig egen position.
Redan på 50-talet konstruerade Stig Carlsson högtalare som arbetade enligt sådana principer, och som lustigt nog starkt påminner om de egenskaperna som idag fordras för att få surroundljud att fungera, med de jättelika delningsvinklarna mellan bakkanalerna som i synnerhet 5.1-systemen har (vilket kräver hög spridning för att skapa omslutning utan fokus på ljudkällorna).
Stigs tidiga ”rumsliga” högtalare kan beskådas t.ex. i patentet till ”OA-1” och på bilderna på ”ET” – Elektrofon Tonträff på sajten.
FOTNOT:
Den tidiga prototyp till OA-40CS som är avbildad här på sidan är fotograferad på Arkenmässan hösten –04. Det handlar om en rå prototyp som i mått och passningar inte kommer att motsvaras av serieproducerade exemplar. Prototypen saknade också delningsfilter och spelades därför inte på.
TEKNISKA DATA Carlsson OA-40CS Princip: Slutet 2-vägssystem, rund/direktstrålande orto-akustisk
Placering: På golv, på bänk/TV eller mot vägg, för lyssning med dämpat golv/reflekterande tak
Bas/mellanregister: 6,5 tums element Carlsson B65-oa II med papperskon, gummikant och kortslutningsring.
Diskant: Nykonstruerad 25 mm silkesdome Carlsson T11-oa II
Filter: Högklassiga polypropylenkondensatorer SCR/MKP, luftlindade spolar
Känslighet: 88 dB (prel.)
Impedans: 8 ohm (prel.)
Delningsfrekvens: 2500 Hz (prel.)
Övrigt: Högtalaren är konstruerad för att reducera tidiga rumsreflexer, att ha en bred ljudspridningskaraktäristik samt för att fungera både som center- och surroundhögtalare
Utföranden: Sannolik körsbär och något mer träslag, sannolikt beställningsbara lackade alternativt fanérade mot pristillägg.
Pris: ej klart



Inga kommentarer än.