Trevägaren

Under hela 90-talet fram till sin död 1997 var Stig Carlssons stora dröm att bli klar med den (eller de) modeller som i hifikretsar gick under beteckningen ”Trevägaren” och få igång en produktion. Specialelement lär ha tagits fram och Ljudtekniska Sällskapets tekniske redaktör Ingvar Öhman som också sitter i Carlssonstiftelsen har i sin tidning Musik- och Ljudteknik uppgivit att alla element ska vara klara. Carlssonstiftelsen arbetar med förberedelser för en produktion. Men några högtalare finns inte presenterade och allt om den planerade högtalaren/serien är hemligt.

EGENDOMLIG SAK
Vid ett besök som undertecknad redaktör gjorde hos Stig Carlsson en magisk natt i maj -96 plockade han dock fram en egendomlig tingest underifrån testbänken. Först tyckte jag makapären såg ut som en trätäljd figur ur någon Star Wars-film. Men snart förstod jag av Stigs entusiastiska beskrivning att detta var överdelen till den planerade ”trevägaren”. I denna konstruktion skulle alla högtalarelement sitta ännu närmare bakväggen än i 50-serien och dessutom skulle diskant- och mellanregister vara omgivna av nån sorts skulpterade armar eller lister som högtalartekniskt tycktes innebära en sorts hornladdning av elementen. Och baselementen var monterade bak- och fram! Det hela verkade vansinnigt spännande och jag måste säga att är det någon ny Carlssonhögtalare som någonsin borde tas i produktion så är det väl denna! Även om den sannolikt blir mycket dyrare än tidigare modeller.

Några tillförlitliga uppgifter om element, filter eller helhetsdesign är idag inte tillgängliga utanför den innersta kretsen och Carlssonstiftelsen. Men det är känt att Stig C under en sen period var intresserad av dom tyska keramikelement som idag finns i t ex Mårten Design-högtalare m.fl high-end-modeller (men som har stora problem med kraftig uppbrytning i vissa frekvenser). Stig C. lär också ha tagit fram flera helt nykonstruerade speciella basar, vissa hade mycket låg känslighet.

PENGAR
Den som lever får se. Idag lär det saknas sannolikt tillräckligt kapital för att sätta en helt ny Carlssonserie i produktion. Vi Carlssonfans får väl hoppas att det snarast dyker upp nån stenrik musikälskande miljardär med de nödvändiga stålarna!

Inga kommentarer än.

Lämna ett svar