Carlsson OA-6X

Nu börjar informationen komma om den kommande och hittills största tvåvägare som byggts i Stig Carlssons namn, nämligen den av SSC planerade top-of-the-line-modellen Carlsson OA-6X (prefixet ej klart, sannolikt blir det OA-64).
Detta blir en mäktig, dynamisk högtalare kapabel att spela mycket högt utan någon distorsion och är tänkt att kunna återge en symfoniorkesters verkliga dynamik och ljudvolym. ”OA-64” bygger på en större basreflexlåda än i övriga 60-serien, lådvolymen blir 40-50 liter.

HELT NYTT 8-TUMSELEMENT
Bestyckningen blir Carlsson T-11oa-diskanten i ny exklusiv version som i OA-60 med en logotyppräglad och hjälmformad frontplatta i svartbehandlad metall.
Till detta ett helt nytt och mäktigt 8-tums baselement, det första i Carlssonhistorien och särskilt framtaget för denna prestigemodell.
Elementet har en gjuten aluminiumkorg med ett mycket kraftigt motorsystem och ljudmässigt en närmast obegränsad dynamik. Det nya stora elementet som ännu är odöpt är enbart konstruerad för användning i OA-konstruktioner och har därför inte det problem i delningsfilterområdet som 2005 stoppade introduktionen av mellanmodellen OA-6X. Båda elementen i stora ”OA-64” placeras på en baffel konstruerad enligt samma ortoakustiska principer som 50-serien.

PÅKOSTAD LÅDA
Den stora lådan kommer designmässigt att ansluta till OA-58/OA-60 och baffeln startar på samma höjd över golvet, ca 50 cm. Men lådan blir både större, bredare och djupare och får ett mer påkostat utseende än de mindre modellerna. Bland annat tittar man på olika rotfanér.
Filtren är ännu inte klara, men ritningar färdigställs för när detta skrivs, sommaren -06, till den första prototypen. Vi ser med spänning fram mot den första lyssningen!

TEKNISKA DATA Carlsson OA-6x (prel.)

Princip: 2-vägs basreflexsystem, rund/direktstrålande,
Placering: På golv mot vägg, för lyssning med dämpat golv/reflekterande tak
Låda: ca 50 liter netto
Mått: (B x H x D) ej klart
Bas/mellanregister: Helt ny 8 tums Carlssonbaselement med ett mycket kraftigt motorsystem.
Diskant: Nykonstruerad 25 mm silkesdome Carlsson T11-oa i lyxversion på hjälmformad metallplatta.
Filter: Inte klart
Känslighet: Inte klart
Impedans: Inte klart
Delningsfrekvens: Inte klart
Övrigt: Högtalaren är konstruerad för att reducera tidiga rumsreflexer, att ha en bred ljudspridningskaraktäristik samt att utnyttja rummets bashöjning för en jämn tonkurva.
Utföranden: Sannolikt körsbär, svart, olika rotfanér mot pristillägg. Levereras i spegelvända par. Elementen skyddas av en sluttande tyghuv som sannolikt går att få i olika färger.
Pris: ännu ej klart, räkna med en god bit över 20.000:-

Inga kommentarer än.

Lämna ett svar