Nyhetsbrev #67 – 1 jan 2008

Nytt på Rekommenderad Elektronik
Många OA-högtalare i SVT-dokumentär
Skivtips får egen sida
Ursäkt för utskickstrulet

Nytt på Rekommenderad Elektronik

Först och främst så vill vi på CarlssonPlanet önska alla våra snart 1500 läsare ett riktigt Gott Nytt Carlssonår!
CarlssonPlanets omtyckta men också omdebatterade undersida med Rekommenderad Elektronik fortsätter att växa. Här tipsar vi om välljudande kringutrustnning – spelare, förstärkare osv – som låter transparent, ofärgat och dynamiskt när de kopplas till Carlssonhögtalare, men också om bra tillbehör och faktsikt också några andra högtalare än Carlsson! I dagarna har listan uppdaterats ytterligare med bl.a vår första HD-DVD-spelare, en sprillans bioreceiver, en dyr DAC och lite annat trevligt:

Vi har också infört en ny funktion, ett litet ”NY!” i vänsterspalten framför modellnamnet som visar att den här prylen är ny på Rekommenderad Elektronik och har tillkommit under det senaste halvåret. Det behöver dock inte handla om nytillverkade prylar! T ex har en gammal NAD-receiver från 90-talet nyligen tagit sig in på listan. Här är några exempel på de senaste tilläggen:

NY! – Toshiba HD-E1
Visst kan man ha en HD-DVD som CD-spelare! HD-E1 tar visserligen en halv minut på sig att starta men spelar sedan musik väldigt vackert och ofärgat via stereoutgångarna (och är en helt fantastisk uppskalande DVD-spelare). Avkodar alla nya HD-ljudsformat utom 7-kanalig DTS-HD. Spelar dock DTS HD i 5.1. (Har ethernetport (!) och kan kanske via den uppgraderas till DTS 7.1 framöver?)
HD-E1 kodar ej av SACD och DVD-Audio och kan därför inte ersätta DV-668 som vår referens. En större ej testad modell, Toshiba HD-EX1, har analoga 5.1-utgångar men även där bara för HD- och DVD-ljud. HD-E1 tokreades i mellandagarna dec-07 för 1990:-, mindre än en en tredjedel av nypriset (6900:- )
http://www.bigscreen.se/tester/ovriga/Toshiba_HD-E1.htm

http://www.bigscreen.se/tester/ovriga/Toshiba_HD-E1.htm

NY! – NAD 7240PE (CP)
Gammal 90-talsmodell med 2x160W i 8 ohm dynamiskt (2x250W i 2 ohm), soft clipping, lågt brus (104dB Signal/brusförhållande), fin radiodel med hög känslighet (15 mVolt/50dB stereo). Guldplät. ing. för MM-pick-up + 3 line in, tape ut, delbart för- och slutsteg, dubbla högtalarutg. hörlursutt, mono-omkopplare, loudness omk, infraljudskontroll, bass EQ, balanskontroll m.m. Mått 420x108x320, vikt 7,5 kg

NY! – DENON AVR-1908 (CP)
Sprillans 7x85W 8 ohm (7×120 i 6 ohm) biomaskin med ny sluttande frontdesign, 7.1 in och ut, dubbla dig. coax + optiska in, spelar dekodat HD-ljud via HDMI eller analogt in, uppkonverterar analog bild till HDMI (skalar inte om), HDMI-switch, iPod-kontroll, mätmik, autosetup, rumskorrektion, läpp-synk m.m. Saknar MM-ingång och displayvisning av antal högtalare. Låter fantastiskt (5798:-).
http://www.hifiklubben.se/produkter/hemmabio/receiver/denon_avr-1908_hemmabioreceiver_silver.htm

NY! – Bel Canto e.One Dac 3/Preamp (CP)
Dyr amerikansk lyxmodell (2495 USD), rekommenderas bl.a av SSC:s högtalarkonstruktör och tekniske chef Ing. Öhman.
http://www.belcantodesign.com/prod_eOneDAC3.html

Fler nyheter och hela listan finns på Rekommenderad Elektronik:
https://carlssonplanet.com/hardware.php

Upp

Många OA-högtalare i SVT-dokumentär

Det förekommer en hel rad olika Carlssonhögtalare i SVT2:s dokumentärfilm ”Guldörat” av Johan Holmström och Daniel Samuelsson som i ytterligare två veckor till kan ses via SVT:s hemsida. Huvudpersonerna är de båda skånska Carlssonnördarna Ola Ericson, debattör på hifisidan www.faktiskt.se och Lars Nyström, ägare till källarbutiken Dirty Music där han sålt flest par OA-50 i världen. Filmen är en skön hyllning till det egensinniga vansinne som pågår i vår bransch:

Nej, även om ”Guldörat” även gick i repris i SVT:s HD-kanal innan jul handlar det knappast om en film gjord med några HD-kameror. Istället bjuds vi en dokumentärt lite småskakigt filmad rulle vardagsmiljö hemma hos några svårt hifi-skadade men skönt självkritiska supernördar. Ola och Lars visar runt i sina av älskade hifiprylar belamrade hem och berättar djuplodat om hobbyn.

MÅNGA CARLSSON
I deras hem får vi bland annat se följande Carlssonmodeller passera revy: nyrenoverade OA-2212, ett par OA-14 i jakaranda, OA-51 i flera olika färger och upplagor (bland John Larsens röda prototyppar till OA-51.3 när den demades på HiEndmässan i Stockholm häromåret), OA-50 och i en kort sekvens från Dirty Music-butiken skymtar en vacker OA-52.3 i ljusröd körsbär.

CARLSSONTRÖJOR
Vi får också lära oss om reglerna för hur man vinner den eftertraktade trofén Guldörat som i filmen så småningom också byter ägare efter en mycket hård hifiduell. Och vi får följa med ett skånskt gäng rundnätta nördar till HiEndmässan i Stockholm. Där uppträder de i vackra gröna T-tröjor med de underbara reklamtexten ”Carlsson – probably the Best Speakers in the World”. Med Carlssonnamnet i Carlsbergsbryggeriets typsnitt!

Guldörat går fortfarande att se så många gånger man vill fram till den 14 januari via SVT PLAY här:
http://svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/navigation.jsp?d=80929

Guldörat presenteras närmare här:
http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=61757&a=995237&lid=puff_997288&lpos=extra_0

Upp

Skivtips får egen sida

I de senaste nyhetsbreven från CarlssonPlanet har vi listat ett tjog skivor vi tycker låter extra bra i Carlssonhögtalare. Det är inget helt lätt arbete då oerhört många titlar vill vara med. Men nu är isen bruten och räkna med att våra nyhetsbrev regelbundet kommer att innehålla skivtips. Därmed startar vi nu också en särskild sida för skivtipsen på CarlssonPlanet – och alla läsare är förstås välkomna med egna förslag! Signaturen P. Skoglund har redan skickat följande goda tips:

DANIEL LANOIS
”Daniel Lanois är en producent som arbetar på ett sällsynt sätt med ljudbilder. Dessa presenteras på ett strålande sätt med OA-konceptet. Tips på skivor Lanois producerat med andra artister är t.ex. Emmylou Harris – Wrecking Ball, Bob Dylan – Oh Mercy, Willy Nelson – Teatro. Av egna skivor med Lanois är t.ex. Arcadie och Shine lysande 3D stjärnor. Försök hitta dessa på vinyl, i synnerhet Shine som är analogt framtagen. Vinylen spöar CD versionen med hästlängder.”

Undertecknad chefredaktör kan bara hålla med!
Och lägger därtill:

Lanois allra bästa skiva i min värld är den otäcka The Beauty of Wyoming. Han har också gjort ett antal suveräna ambientproduktioner tillsammans med bl a Brian Eno, alla värda att kolla upp. För att inte tala om hans produktion av U2:s bästa platta Achtung Baby! och av Bob Dylans sorgsna mästerverk Time Out Of Mind.

SKIVNUMMER SAKNAS
Tack vare att webben numera har så effektiva sökmotorer har vi valt att på hemsidan inledningsvis skippa skivbolag och serienummer och listar bara artist och titel, resten får ni leta fram själva.
Men vill någon komplettera listan med sådana uppgifter lovar vi att klistra in allt på sidan!
Om någon letar fram den utmärkta påbörjade skivlista som fanns på vårt forum för något år sedan lovar vi publicera den också på nya sidan.

”Skivtips” återfinns under vår rubrik ”Rekommenderad Elektronik” och kan läsas här:
https://carlssonplanet.com/records.php

Upp

Ursäkt för utskickstrulet

Vi vill be om ursäkt för strulet med de senaste nyhetsbreven nr 65 och 66. Först en stor ursäkt till alla som inte fick de senaste breven. Att inte få vad man prenumererar på är helt oacceptabelt och inget man ska behöva bli utsatt för på CarlssonPlanet. Och sedan en ursäkt till alla er som fick dubbla utskick – och kanske i värsta fall tredubbla – av Nyhetsbrev 66. Dubbleringen berodde på att så många inte fick det första omskicket att vi kände oss tvungna att skicka ut en gång till. Rena spamfasonerna, vi vet….
Här förklarar webbmaster Jonathan Gulbrandsen orsaken till strulet:

Det hela berodde på ett fel hos vår webbhotellsleverantör. Har varit i kontakt med företaget och de upptäckte ett problem med MX-registret på den e-postserver som CarlssonPlanets mail ligger på. Detta är vad som orsakat att mailen bara gått fram till vissa, och att vi bara kunnat ta emot mail från vissa.
Att somliga fick nyhetsbrevet 3 gånger berodde på att företaget tog saker i egna händer och testade saker och ting för sig själva, vilket ju var olyckligt. Men nu fungerar det åtminstone och inget liknande bör hända igen!

Jonathan Gulbrandsen
Webmaster

Upp

Inga kommentarer än.

Lämna ett svar