Nyhetsbrev #61 – 25 december 2006

Larsen slutar tillverka Carlsson
Element- och modell-läget jul-06
Skrivrit – okänd 50-talsmodell upptäckt!
Nya prylar rekommenderas
Även högtalare och hörlurar rekommenderas

Larsen slutar tillverka Carlsson

John Larsen (Larsen Hi-Fi) i Skillingaryd har sagt upp licensavtalet med SSC för tillverkning av Carlssonhögtalarna.

Den 24 november sa John Larsen (Larsen Hi-Fi) i Skillingaryd upp licensavtalet med Stiftelsen Stig Carlsson, SSC för tillverkningen av Carlssonhögtalarna i OA-50-serien. Därmed avslutas en nästan kvartssekellång relation.

SSC förhandlar om produktion annorstädes och upprättar f.n. stycklistor och riktlinjer för kvalitetskontroll av kommande produktion.

Upp

Element- och modell-läget jul-06

Arbetet med att ta fram nya Carlssonmodeller fortsätter och detta är en snabb genomgång av läget. Vi börjar med elementläget:

7-TUMSBAS
Komponenterna till en ny Carlsson 7-tumsbas har tillverkats och prototypelement ska nu sammansättas och utvärderas.

KONDISKANT
Det nya Carlsson kondiskantelement som är tänkt för uppgradering av 60- och 70-talets Sonabhögtalare närmar sig också godkännande. Elementet kommer att ges en mycket jämn tonkurva, mycket låg distorsion och mycket stor effekttålighet. Avsikten är att det nya Carlssonelementet blir minst lika bra som det nedlagda Peerless CT62. Därefter återstår att ta fram nya filter för alla Sonabhögtalare som kan förses med den nya kondiskanten.

MODELLNYTT:
CARLSSON OA-40CS
Ritningar föreligger för den kommande Carlsson center-surroundhögtalaren och produktionsanpassning är inledd.

CARLSSON OA-60
SSC har lovats få en prototyplåda för Carlsson OA-60 till påseende för godkännande i januari.

CARLSSON OA-X1
Ett glädjande stort antal förhandsbeställningar har inkommit till SSC av intresserade köpare av uppföljaren till Carlsson OA-51. SSC ska nu bl.a. ta ställning till om det nya Carlsson 7-tumselementet ska användas i konstruktionen.

YTTERLIGARE MODELLER
Förutom ovan nämnda modeller föreligger även ytterligare nya Carlssonmodeller i olika förberedelsestadier för tillverkning framöver. Vi återkommer så fort vi har mer att berätta.

Upp

Skrivrit – okänd 50-talsmodell upptäckt!

Häromsistens hörde en av CarlssonPlanets kunniga och intresserade besökare av sig till redaktionen med högoktanigt spännande uppgifter om ännu en sannolik 50-talsmodell från Stig Carlssons penna. Och efter lite research i ämnet har nu ännu en modell från 50-talet fått en egen sida på CarlssonPlanet. Det mesta tyder nämligen på att den serieproducerade papperskorgsformade skolhögtalaren Skrivrit är en Carlssonhögtalare.

Så här berättar ordföranden i Stiftelsen Stig Carlsson, Lars Bäcklund, om Skrivrithögtalaren, apropå bilden som ligger på modellsidan här:
Skrivrit

”Detta ser ut som den högtalare jag ibland talat om. Den levererades av Skrivrit på 1950-talet och förekom i materielrum i svenska folkskolor.
Till den hörde en förstärkarlåda med skivspelare inklusive vändbart Ronette-kristallpickupelement.

Jag skulle gärna se en sådan i SSCs samling, gärna med förstärkeri, av det enkla skälet att den enda civila anställning Stig Carlsson veterligt haft utanför KTH var just på Skrivrit.

Jag frågade honom några gånger om han konstruerat den ovannämnda högtalaren och han slingrade sig. En gång vidgick han medverkan till själva högtalaren, dock inte klart till förstärkaren. Och bytte snabbt ämne.

Min misstanke var att projektet haft snäva ramar i tid och komponentkostnad, med ett slutresultat som han inte velat stå för, men heller inte ville skylla från sig för.”

Någon som vet mera om Skrivrit? Kontakta CarlssonPlanet!
All typ av information kring detta är av glädje för oss.

Upp

Nya prylar rekommenderas

En uppskattad gratisfunktion på CarlssonPlanet har sedan ett par år varit sidan Rekommenderad Elektronik där vi listar ny och gammal elektronik och tillbehör som visat sig klinga välljudande tillsammans med Carlssonhögtalare. I höst har sidan uppdaterats med en rad nya prylar som vi kan rekommendera. Kolla mer på:
Rekommenderad elektronik

NY REFERENSRECEIVER
Nu i december har CarlssonPlanet hittad vår nya referensreceiver för hembiolyssning sedan vår fortfarande välljudande Denon AVR-2105 fått gå vidare. Den nya referensen är också Denon, är nysläppt och heter AVR-2307. Den bjuder bl.a på 7 x 100 watt i 8 ohm eller 7 x 130 watt i 6 ohm, RDS-radio med text och 56 förval, auto-setup och room EQ, lip sync, 7.1 in- och ut, 6 analoga och 4 digitala ingångar, MM-skivspelaringång samt en rad bildfunktioner som 2 HDMI-in, 1 HDMI-ut, videokonvertering till HDMI, uppkonvertering till komponentvideo, stöd för 1080p via HDMI m.m. Dessutom en ny systemfjärr, trevlig, snygg och programmerbar.

Ljudet då? Jodå, det är klassikt högupplöst Denonljud av bästa märke och hittills den bästa Denonreceiver vi haft förmånen att höra. Återgivningen präglas av en transparent lugn, en organisk tyngd och genomskinlighet som är förförande och skapar en tystnad och stillhet runt musiken som är beroendeframkallande. Bara en negativ sak har vi upptäckt: AVR-2307 är rejält mycket dyrare (7.998:-) än föregångarna AVR-2105/2106. Orsaken är bl.a att en mer påkostad bilddelen och bättre strömförsörjning men kanske också att Denon insett att man kan ta ut betydligt mer för hög kvalitet. AVR-2307 är en receiver som vi kan leva länge med både som stereo- och multikanalsstärkare.

Upp

Även högtalare och hörlurar rekommenderas

Men det som kanske förvånar gamla CarlssonPlanet-besökare är att vi nu också rekommenderar – högtalare! Orsaken är att det fortfarande saknas en Carlsson centerhögtalare på marknaden och i väntan på det kan Carlssonägare med hembio kanske ha glädje av våra tips. Dessutom har vi f.f.g. listat några rekommenderade hörlurar.

Alla kanske inte är nöjda med den fina ”fantomcenter” som faktiskt Carlssons stereohögtalare ger, andra med viss hörselnedsättning kanske helt enkelt behöver en center för att höra dialogkanalen ordentligt. Och eftersom alla kanske inte har råd eller lust att använda vanliga stora Carlssonhögtalare som surrounder i väntan på Carlsson OA-40CS ger vi ett par sådana tips också:

CENTER/SURROUNDHÖGTALARE:
Listan börjar med några billiga centerhögtalare som passar i en mindre Carlssonbio (även om de inte är ortho-akustiska), Den billigaste är Gale 4050C (1198:- ) – en nu utgången modell sedan Gale bytt namn till Argon. Lite dyrare och bättre är Dali Concept CT (1398:- ) Och den dyraste modellen på listan för cemterhögtalare i en ortoakustisk hembio är B&W LCR60 S3 (3.498:- )
Dessutom finns LTS-serien, Ljudtekniska Sällskapets serie med välljudande surround- och centerhögtalare konstruerade av SSC:s chefskonstruktör ingenjör Ingvar Öhman.

– OCH T.O.M. HÖRLURAR
Jovisst, ibland kan även vi Carlssonägare behöva lyssna i fred eller utan att störa. Och även då har vi rätt till välljud, som t ex fökljande hörlursmodeller kan ge: AKG K271 studio (1995:- ), Beyer Dynamic 990 Pro (2095:- ), Sennheiser HD 600 Avantgarde (3495:- ) och t.o.m. Koss PortaPro (529:- ) har faktiskt hamnat på listan.

Hela listan med Rek. Elektronik hittar man här:
Rekommenderad elektronik

Det var allt för denna gång!
Per Gulbrandsen, red.
CarlssonPlanet

Upp

Inga kommentarer än.

Lämna ett svar