Nyhetsbrev #60 – 28 september 2006

Ledare
Serverflytt klar – serverinsamlingen avbruten
Upprop till alla Carlsson-entusiaster!
Ny basmodul passande till OA-X1
Nytt baselement istället för Scan-Speak 18W/8545?
Modifieringsbeskrivningar för nya B65oa-II
Ny kondiskant

Ledare

Sommaren närmar sig sitt slut och vi går in från våra balkonger och uteplatser. Då kommer också tiden att lyssna på musik och tiden att fundera på vad man skall göra med sin ljudanläggning.
Kanske vill du uppgradera eller byta till något nytt? Då kan detta nyhetsbrev innehålla något för dig. Trevlig läsning!

Redaktör Martin Dellstig

Upp

Serverflytt klar – serverinsamlingen avbruten

Den insamling till en ny server för CarlssonPlanet som startades i veckan blev mycket framgångsrik och är nu avbruten. Vill vi rikta ett stort tack till alla som donerat pengar!
Vi fick in mer än hälften av det som behövdes men väljer nu att inte köpa en helt egen server utan flytta till ett annat mycket bättre ställe.
Orsaken är att vi har fått ett generöst erbjudande som vi inte alls hade räknat med och som nu löser våra problem; prestanda, ordentlig back-up, administration med mera. Vi har även fått hjälp med hela flytten.

Det här ser förstås lite märkligt ut – att först gå ut med krismeddelande om att vi snarast måste köpa ny server och så ett par dagar senare blåsa av hela insamlingen. En insamling som dessutom blev långt mer framgångsrik än vi vågat hoppas! Men vi kunde inte förutsäga den perfekta lösning som plötsligt uppenbarade sig och är glada och lättade att det löste sig så snabbt utan att något hände med sajten.

Ni som skänkte pengar till ny server för CarlssonPlanet kan självklart begära pengarna tillbaka. Mejla oss i så fall!

Annars sparas allt insamlat på ett speciellt konto reserverat för CarlssonPlanets nuvarande och framtida utlägg för den nya serverstationen. Vi betalar för den nya tjänsten månadsvis, och vi använder då pengar från kontot för den kostnaden, och så kan resten av pengarna ligga på kontot så länge.

Flytten är redan avklarad, men givetvis kan fel ha uppstått. Upptäcker ni något som verkar fel eller ser konstigt ut – hör av er!

CarlssonPlanet har i och med detta en billigare, säkrare och långt mer kraftfull hemvist än tidigare. Tusen tack för allt stöd!

Chefredaktör Per Gulbrandsen

Upp

Upprop till alla Carlsson-entusiaster!

En första begränsad serie av Carlssonvärldens mest omskrivna högtalare planeras att produktionssättas. Vill du bli en av de lyckliga ägarna till ett par bör du läsa mer om vad Stiftelsen Stig Carlsson (SSC) säger.

Som kanske vissa vet så tillverkas Carlsson-högtalare (för närvarande endast OA-60 och OA52.3) i en liten fabrik i Skillingaryd, och tillverkningen sker i liten skala. Vad kanske inte alla känner till är att modellen OA-58 blev ofrivilligt avslutad, på grund av obeställbarhet för det baselement som användes.
Stiftelsen Stig Carlsson hade redan fart med utvecklingen av ersättaren, men projektet fick en oönskad eld i baken av den hastigare nedläggningen av OA-58 än vi hade trott skulle bli fallet. En förbättrad ersättare till OA-58 togs hursomhelst fram: OA-60.
Snabbt gick det inte dock, och det långa säljuppehållet mellan OA-58 och OA-60 har illa dränerat tillverkarens ekonomi. Detta har fått till följd att tillverkningen av ”den nya vägghängda Carlssonhögtalaren som ser ut ungefär som en OA-51” (bäst att vara försiktig med namn här… :)) som tagits fram, nu har lagts på is. 🙁

Det saknas i runda tal 200 000:- för att kunna sätta modellen i produktion, och därtill kommer den inte kommer att gå med vinst på ett bra tag. Pengarna finns alltså inte, och att låna dem på bank känns alltför otryggt utan att ha en massa köpare som står på kö. Men Stiftelsen Stig Carlsson tillsammans med tillverkaren har kommit på ett sätt på vilket modellen kan bli verklighet!
Boka ett par ur den exklusiva förstaserien!
De som vill erbjuds nu att anmäla sitt intresse (icke bindande) att boka ett av paren i den första exklusiva serien om 30 par högtalare (numrerade par försedda med mässingsskylt förtäljande därom!). Om tillräckligt många anmäler sitt intresse och är villiga att förskottsbetala en del av priset, 6000:-, till Larsen hifi så kommer modellen att sättas i produktion inom ett halvår från och med nu!

Intresserade med möjlighet till delbetalning i förskott enligt ovanstående uppmanas därför härmed att skicka ett email och berätta om det.

Kommer det in tillräckligt många intresseanmälningar så kommer SSC att kontakta alla som anmält sig, och ni får chansen att omsätta er intresseanmälan i praktiken. Anmälan är som sagt inte bindande, men vi är förstås glada om alla som anmäler sig gör det på allvar. Att behöva starta från början bara för att många hoppar av är inte roligt.
De som anmält sig kommer att få chansen att bidra till detta historiska återuppväckandet av den genom tiderna mest uppskattade ortoakustiska högtalaren – den facettformade väggmodellen (som i sin förra reinkarnation hette OA-51). Arbetsnamnet på den är än så länge OA-X1.

Rent tekniskt är den nya modellen konceptuellt identisk med den gamla OA-51, men väsentlig förbättrad i en rad avseenden (självklart inom riktlinjerna för de ortoakustiska tankarna).

Priset är inte 100% fastställt, men de kommer att kosta under 20 000:- per par, och ambitionen från tillverkaren är att den skall pressas ned mot 16 000:-, men det är inte helt säkert att det kommer att lyckas.

Vänligaste hälsningar från hela Stiftelsen Stig Carlsson (SSC)

Upp

Ny basmodul passande till OA-X1

Samtidigt som efterträdaren till OA-51 produktionssätts planeras en passande basmodul till OA-x1 / OA-51.
Inom en snar framtid därefter kommer även ett bassystem till OA-X1/OA-51 bli färdigt. Systemet kompletterar OA-X1/OA-51 – för den som inte tycker att mycket är nog…

Ljudeffektspotentialen ligger med god marginal över det kraftfullaste i Carlssonväg som funnits i historien – OA-2212. Noga räknat kan nämnd basdel alstra en ljudeffektnivå som är drygt 6 gånger(!) den som OA-2212 kunde prestera.

För praktiskt bruk handlar det dock självklart inte om ljudtryck – utan om marginaler och en väg till en obesvärat ren musikåtergivning, även i mycket stora och krävande rum, och med krävande programmaterial. Dimensioneringen är alltså inte alls lagd åt det basmättade hållet, utan en ortoakustisk dimensionering utan bombastiskt överbetonat basregister gäller självklart!

Baskvalitet har högsta prioritet – baskvantitet i form av avsiktligt obalanserad klang hör inte hemma i en Carlssonhögtalare, även om den maximala ljudtrycksförmågan (=marginalerna/renheten) här har givit mera kvantitet än någonsin förr. /SSC

Vi återkommer med mer info om produktionsstart.

Upp

Nytt baselement istället för Scan-Speak 18W/8545?

Rykten börjar sprida sig om en möjlig ersättare till SS elementet. Här kommer lite mer ”kött på benen”
SSC har en lång tid arbetat på en ny bas som ersättare till 18W/8545. Målet har varit att få ett ännu bättre element med i huvudsak samma mått som SS basen (7,1” kommer det att bli).

Innan SSC ens vet om de kommer att lyckas med att överglänsa 8545 är det förstås svårt att precisera vilka egenskaper elementet kommer att få, men följande egenskaper står på agendan att försöka förbättra:

Maximal slaglängd, distorsion i mellanregisterområdet, roll off över 2 kHz, verkningsgrad och känslighet, effekttålighet, spridningssymmetrin och jämnheten i produktion. Om och när elementet blir klart, kommer mera noggranna beskrivningar att komma.

Upp

Modifieringsbeskrivningar för nya B65oa-II

Då det nya baselementet har en något annorlunda frekvensgång än tidigare element behöver filtren modifieras för att ge fullt utbyte av det nya mer kapabla elementet.
Vissa modifieringar är redan klara.

Modifiering av OA-50.
Ett nytt filter till OA-50 är framtaget så att man kan uppgradera från OA-50 till OA-50.4 med den nya basen och diskanten T11oa. Filter och modifieringssatser för detta kan beställas från Larsen Hifi. Att modifiera från 50->50.4 kostar 4500:-

Modifiering av OD-11/OA-12/OA-14
Ett nytt filter till dessa högtalare som anpassar basen till diskanterna är framtaget.
Filtret gäller enbart lågpassdelen så ingen modifiering är nödvändig av högpassdelen oavsett om original diskanterna eller CT62 används, förutsatt att filtret är anpassat för de använda diskanterna, alltså omodifierat för MT20HFC och MT24HFC eller modifierat för CT62.
Modifieringsbeskrivning för detta filter kommer inom kort att kunna beställas av SSC via CarlssonPlanet.
Modifiering av OA-116, OA-2212 samt OA-58-OA-58.2 återkommer vi till senare.

Upp

Ny kondiskant

SSC har länge arbetat med att hitta en ny ersättare för kondiskanterna MT20HFC och MT24HFC sedan Peerless lade ner tillverkningen av CT62. Nu närmar sig lösningen!
Projektet är nu i konkret fas. Prototyper är under framtagning. Elementet är speciellt avsett för Carlsson-högtalare som använder kondiskantelement. Målet är lägre distorsion än MT20HFC och bättre tonkurva än CT62, helst identisk med MT24. Elementet avses bli lätt att montera i Sonab-högtalare och ger en markant förbättring jämfört med såväl MT20HFC och MT24HFC, som CT62.

Skälen att använda just en kondiskant och inte en dome är många, här kommer några
(Ing. Öhman berättar):
• ”Membranytan måste vara stor för att klara den låga delningsfrekvensen men ändå hålla membranrörelserna små. Att gå från 1″ till 2″ gör att man kan sänka delningsfrekvensen med en hel oktav utan att få större membranrörelser. 2 kHz med 2″ motsvarar alltså 4 kHz med 1” därvidlag [den till synes linjära proportionaliteten beror på att båda sambanden (yta per diameter & membranrörelse per inversfrekvens) är kvadratiska].
• Talspolediametern måste vara liten för att, tillsammans med ett lagom mjukt membranmaterial, möjliggöra god spridning även vid höga frekvenser. Detta ställer förvisso speciella krav på den lilla talspolens kylning, och den kommande kondiskanten har tagit det problemet på allvar och kommer genom några finurliga tilltag (både kylolja och ett magnetsystem som kan kyla bort mycket effekt) ha en effekttålighet som är nära dubbelt så stor som MT24!
• Konprincipen har en väldig fördel jämfört med domeprincipen, således att den mekaniska energi som skapas av talspolen, absorberas vid vägs ände (membranupphängningen). I en domediskant är vägs ände domens topp – som ju typiskt är helt oförankrad och därför oförmågen att bidra med någon absorption av energin när den gjort sitt (avgivit akustisk energi, läs ljud, till omgivningen under rörelsen från talspolen till dometoppen). Detta gör att domediskanter inte sällan uppvisat ett resonansbeteende över 10 kHz, som dessutom yttrar sig genom att skicka ut ljud primärt rakt framåt. Så får det inte gå till i Sonabhögtalarna.
• En kondiskant har dessutom för det mesta (men det finns undantag) potential att passa bättre måttmässigt i Sonab högtalarna.
• Sista poängen som väl snarast är en bonus, är att det, trots kondiskanternas ovanlighet faktiskt fortfarande är något billigare att tillverka diskanter enligt konprincipen. Det gör att man kan lägga utvecklings-/produktionspengarna på kvalitet och inte bara på substans. Att priset blir rimligt är ju dessutom av stor vikt för de flesta som skall uppgradera ett OA-2212-system. 24 diskanter kostar ju en slant även när de per styck är överkomliga.”

Det var all för denna gång, på återseende
Redaktör Martin Dellstig

Upp

Inga kommentarer än.

Lämna ett svar