Nyhetsbrev #43 – oktober 2003

NYA OA-SURROUND/CENTERN VISAD

På Arkenmässan den gångna helgen visade som utlovat den helt nya Carlssonhögtalaren som är både en surround och center.
Det utställda exemplaret var en rå prototyp som saknade delningsfilter och därför inte spelades på. Rummet var tyvärr samma dåliga rum som tilldelats Carlsson på tidigare Arkenmässor.

Carlssonplanet kunde inte närvara på Arkenmässan i år p.g.a. jobbet och har ännu inte lyckats hitta bilder på den nya surround/centern på nätet.
Vi tar alltså tacksamt emot vad än ni kan skicka oss!
Däremot hittade vi en fin Carlssonbild från mässan på dagens två serieproducerade OA-modeller, bilden är tagen av ”Johan” och finns på:
http://hififorum.knaak.dk/datar/45.JPG

NY CARLSSONERA
Hemmabiohögtalaren markerar början på en ny och av många hett efterlängtad Carlssonera, nämligen nytillverkat ortoakustiskt hemmabioljud.

Redan idag njuter hundratals, ja kanske tusentals Carlssonägare av sina klenoder i olika bioapplikationer. Vi är många som upptäckt hur närmast osannolikt bra våra gamla (och nya) Carlssonhögtalare fungerar i surroundsystem tack vare högtalarnas breda spridning, snabba transientrespons, fina samspel med rummet och dess linjära, verklighetstrogna ljud.

OD-11 I ALL ÄRA
Men många har hittills haft problem med högtalarval. Vilken OA-modell ska man använda – t.ex. som center? Ingen passar riktigt bra. Bäst enligt många fungerar Sonab OD-11. Men den spelar snett ur lådan och måste som center alltså placeras rombiskt på golvet framför – eller bakom bildkällan. Eller dubbleras…Dessutom har den oskärmade element vilket utesluter användning vid en bildrörs-TV.

Inte heller som surround är OD-11 alltid lämplig då elementens utstrålning gör den svårplacerad på vägg. Det bästa är att placera den rombiskt med elementen upptill riktade mot taket. Men hur skulle det se ut…

Många som har golvplats i hemmabion har därför istället valt t.ex. OA-12, OA-14 eller rent av gamla OA-5 som surround. Andra kör hårt med OA-50-serien.
Men de Carlssonälskare som saknar golvyta för sin hemmabio och behöver vägglösningar har hittills varit ganska ställda.

LÖSNINGEN
Nu kommer alltså lösningen: Den nya hemmabiohögtalaren är konstruerad för bokylla, vägghängning eller golvplacering och fungerar i alla typer av rum.
Den fungerar lika bra som center då den valfritt kan ställas på eller under TV:n eller hängas på väggen bakom TV:n. Den är tänkt att låta lika bra i alla applikationer. Och ljudåtergivningen är ortoakustisk!

BESTYCKNING
Den hittills odöpta OA-hemmabiohögtalaren är bestyckad med det nya diskantelementet Carlsson T-11-oa och en skärmad specialversion av den nya 6,5-tums baselementet Carlsson B65-oa som fått tilläggsbeteckningen ”crt”. Båda elementen är placerade på en rakt bakåtlutande baffel på en mindre rektangulär låda. För första gången i en OA-högtalare flankerar absorbenter baffeln på båda sidor om elementen.

De enda delar av lådan som är synliga framifrån är de L-formade trälister där bakstycket och undersidan tittar fram på sidorna av lådan. Resten täcks av en stor sluttande tyghuv som är nerdragen även på sidorna. Huven ansluter designmässigt till OA-58 m.fl. modeller.

SKÖN ENHETLIGHET
Den nya surround/centermodellen kommer ljudmässigt att passa tillsammans med fronthögtalare av samtliga hittills producerade OA-modeller, alltså ända från Kolboxen fram till OA.52.3.

Så enhetligt är Carlssonljudet genom decennierna att denna nya OA-modell mjukt kan glida in i och fylla ut ljudbilden från varje gammal (välrenoverad) Carlssonstereo och på så vis trolla fram en modern 2000-tals flerkanalig ortoakustisk hemmabio.

HEMGJORD OA-51-CENTER
Det finns också ett hemgjort förslag till OA-centerhögtalare på webben. En DIY:are presenterar på www.faktiskt.se en egen biovariant av OA-51 med bafflar som sluttar bakåt på båda sidorna om elementen. Se mer på:
https://carlssonplanet.com/forum/viewtopic.php?t=1105
https://carlssonplanet.com/forum/album_pic.php?pic_id=279

Upp

OA-62 NY STÖRRE TVÅVÄGARE

Nu börjar informationen läcka fram om den kommande och hittills största tvåvägare som byggts i Stig Carlssons namn, nämligen den av SSC planerade top-of-the-line-modellen Carlsson OA-62:

OA-62 blir en mäktig, dynamisk högtalare kapabel att spela mycket högt utan någon distorsion och är tänkt att kunna återge en symfoniorkesters verkliga dynamik och ljudvolym. OA-62 bygger på en större basreflexlåda än i den uppskjutna OA-60, lådvolymen blir 40-50 liter.

HELT NYTT 8-TUMSELEMENT
Bestyckningen blir dels nya Carlsson T-11oa-diskanten i samma exklusiva version som i OA-60 med dess logotyppräglade och hjälmformade frontplatta i svartbehandlad metall.

Dels ett helt nytt och mäktigt 8-tums baselement, särskilt framtaget för denna prestigemodell. Elementet har en gjuten aluminiumkorg med ett mycket kraftigt motorsystem och ljudmässigt en närmast obegränsad dynamik. Det nya stora elementet som ännu är odöpt är enbart konstruerad för användning i OA-konstruktioner och har därför inte det problem i delningsfilterområdet som tillfälligt stoppat introduktionen av mellanmodellen OA-60.
Båda elementen placeras i OA-62 på en baffel konstruerad enligt ortoakustiska principer á la 50-serien.

PÅKOSTAD LÅDA
OA-62-lådan kommer designmässigt att ansluta till OA-58 och OA-60 och baffeln startar på samma höjd över golvet, ca 50 cm. Men lådan blir större – bredare och djupare – och får ett mer påkostat utseende än de mindre modellerna. Bland annat tittar man på olika rotfanér.
Filtren är ännu inte klara, men ritningar färdigställs för närvarande till den första prototypen. Vi ser med spänning fram mot den första OA-62-lyssningen!

Upp

MÅNGA NYA ÅTERFÖRSÄLJARE

Antalet återförsäljare av nya Carlssonmodeller som OA-58 och OA-52.3 har på senare tid formligen exploderat och består nu av tio butiker i Sverige och en i Norge. Nytillverkade Carlssonhögtalare kan därmed köpas på följande orter:

Hi Fi Art i Stockholm
08-661 63 00

Elektroakustik Music (Rimbo-Lasse) i Norrtälje
0709-58 69 40

TV-Tjänst i Linköping
013- 16 13 00

Hi-Fi Punkten i Skövde
0500-41 06 40

Ljudprofilen i Skillingaryd
0370-70 900

Görans Hi-Fi i Växjö
0470-469 10

Hi-Fi Skåne i Malmö
040-12 72 90

Dirty Music i Kristianstad
0709-781 287

Hi-Fi Punkten i Trollhättan
0520-147 40

Jämtljud i Östersund
063-13 30 88

Hi-Fi Guiden i Hamar (10 mil norr om Oslo)
0047-62 52 97 06

Butikerna bör kontakta CarlssonPlanet för att få sina webb- och gatuadresser utlagda på vår sajt.

Upp

FLER PATENT UTLAGDA: ”OA-129” OCH ”OD-111”

Ytterligare två patent över tidigare okända högtalarkonstruktioner från Stig Carlssons ritbord kan nu avnjutas på hemsidan. Båda är patent sökta på 70-talet och besläktade med produktionssatta modeller på både 70- och 80-tal.

”OD-111a”
Det första av patenten är en trevägsversion av allas vår lilla älskling
Sonab OD-11. I denna mer potenta version har högtalaren ett diskantelemnt, ett mellanregisterhorn (!) och ett baselement och har följaktligen fått vår beteckning ”OD-111a” (det finns även ett patent med b-ändelse). Modellen är som OD-11 tänkt för en rad olika placeringar som i bokhylla, på vägg eller på golv. Se bild och Martin Dellstigs beskrivning av patentet på:
Sonab OD-11

”OA-129”
Det andra patentet är en mycket avancerad första stereomodell tänkt för diagonal spridning in i rummet. Den var alltså inte tänkt för produktion i vänster/höger-version som övriga OA-högtalare på 70-talet utan lådorna för höger respektive västerplacering var identiska.

Modellen har sitt namn ”OA-129” efter bestyckningen ett baselement, två mellanregisterelement och nio diskantelement:
I botten av basreflexlådan sitter ett nedåtriktat 6,5-tums baselement.
Längst bak i övre baffelhörnet sitter två 6,5-tums mellanregisterelement monterade som i OA-2212 – d.v.s. riktade åt varsitt håll ut i rummet.
Framför dessa sitter sju diskantelement i en båge och längst fram i hörnet två diffuserande diskantelement rygg mot rygg snett riktade mot varsin vägg.
Detta är uppenbarligen alltså en tidig version av det som sedermera skulle bli OA-116 och OA-2212. För bild och Martin Dellstigs text om ”OA-129”, se:
OA-129

Texterna och bilderna på de nya patenten går även att nå från den svenska menyn men är inte översatta. Den engelska redaktionen har tagit initiativet i redaktionens interna tävling att producera mest nytt material just nu!

Upp

MED VETERANBIL TILL STIGS GRAV

Den 24 augusti gjorde delar av SSC:s styrelse ett första besök till Stig Carlssons familjegrav på Lidingö kyrkogård. Utfärden skedde i ljuvlig kvällssol medelst veteranbil!
Styrelsemedlemmen Ingemar Ohlsson (Audio Data Lab) tog sig vänligen besväret att avtäcka sin fantastiska och prisbelönta vinröda Cadillac V8 Sedanette från 1947. I denna majestätiska skönhet till bil färdades vi med Ingemar som chaufför längs de grönaste och skönaste av Lidingös vindlande småvägar i utsökt värdighet.

TYST KUPÉ
Bilen var ett under av komfort med stora fantastiska stolar/soffor, viskande motor och en intern ljudmiljö som torde ha gjort t.o.m. Stig lycklig.
Det så vanliga röstskallet i bilar var som bortblåst, dämpningen från det enorma välvda vinröda plyschinnertaket perfekt och vi kunde även på den blåsiga Lidingöbron samtala med låga röster mellan fram och baksäte.
Vägriktningen togs ut av den kromade huvkråkan som tronade flera meter fram på den jättelika högt välvda motorhuven.

HITTA GRAVEN
Väl framme på begravningsplatsen tog det en stund att orientera sig. Men sällskapet hittade graven som ligger i trädskugga nära ängen bort mot vattnet i norr. Gravstenen är enkel och vackert huggen av rödgrå natursten och bär förutom Stigs namn och födelse/dödsdata även moder Elsas och broder Arnes namn/data.

Blommor var planterade vid stenen och graven hade – tyckte vi – alldeles rätt kombination av enkelhet och skönhet. Dessutom förstod vi på solens ställning att graven har morgonsol men ligger i skugga resten av dagen. Stigs dagsrytm!

SSC planerar nu att göra en mer officiell utflykt för hela SSC:s styrelse nästa gång med blomsternedläggning, litet tal osv.
Varmt tack till Ingemar Ohlsson vars vänliga utlånande av den unika Cadillacen gjorde utflykten till ett minne för livet. Se bild på den sköna Cadillacen på:
https://carlssonplanet.com/wp-content/uploads/oldsite/Cadil02.jpg

Upp

BILLIG CD-RECEIVER REKOMMENDERAS

Den senaste veckan har det dykt upp en riktigt billig CD-receiver på vår hemsida med rekommenderad elektronik. Vi har länge letat efter en billigare anläggning än den fantastiska Denon UD-M31som är väl värd sitt pris men lite väl dyr för att t.ex. våga ställa på ett arbetsrum.

Nu har vi hittat en sådan CD-receiver. Det är den ”nygamla” och förvånansvärt välljudande lilla anläggningen Panasonic SA-PM03 som släpptes i april-01 men som vi upptäckt först nu.

SNYGGING
SA-PM03 är en toppmatad liten snygg 1-bits CD-receiver i silver med glaslucka och stor blå släckbar display. Den ger 2x14W (RMS) uteffekt och har en FM-del med rimlig känslighet (1,8uV IHF) och signalbrusförhållande (26dB 1,5 uV) samt 12 förval.
Övriga ingredienser är timer, klocka, hörlursutgång och bas- och diskantkontroller. Och där bak finns både ett par line-in/-ut plus en optisk digitalutgång. Priset är 1995:- inklusive ”högtalare”, men går att hitta billigare (pröva t.ex. Siba) då den är på utgående.

BRÅDMOGET LJUD
Ljudet från SA-PM03 kopplade till ett par fullrenoverade OD-11 är märkligt fullvuxet och dynamiskt. Distorsionen verkar låg, den klangliga naturtrogenheten är hög och inget frekvensregister sticker ut eller irriterar.
Det enda som direkt avslöjar att det är en billligare anläggning än Denon UD-M31 är att baskontrollen inte är riktigt lika bra, det blir något lösare i hullet. Men inte störande, tvärtom, t.ex. är djupet i orkesterpukor i mitt lilla rum på jobbet smått överväldigande.

Dessutom finns det en svag murkenhet och murrighet över FM-ljudet, t.ex. kan piano och cymbaler låta vagt beslöjade jämfört med original. Men det är en liten anmärkning. FM låter musikaliskt för pengarna, även om det är på CD receivern verkligen glänser:

DYNAMISK ORKESTERMUSIK
Den fina nya skivan ”Within Trees” med musik komponerad av f.d. Ragnarök-gitarristen Henrik Strindberg innehåller ett bl.a ett par ytterst dynamiska orkesterverk med vardera Radiosymfonikerna och Norrköpingssymfonikerna.
Inspelningarna låter helt fantastiskt via SA-PM03 och OD-11 i mitt lilla rum
(4 x 2,5 meter). Inspelningarna är mycket krävande och jag har svårt att förstå hur en så liten anläggning kan låta så stort. Arbetskamrater kommer in och bara baxnar: ”Vilket ljud!”.

Rock- och världsmusik låter drivet, luftigt, rent och medryckande och jag kan ”lita” på ljudet, slappna av och förlora mig i musiken. Fina inspelningar har djup, bredd, dynamik och plasticitet och låter som levande musik.

NÖJD
Jag tror jag kommer att sitta nöjd länge med den lilla Panasonic-anläggningen. Min enda tveksamhet gäller hur den klarar att läsa de nya konstiga skivformat som nu kommer. CD-R går dock utmärkt, fler format har jag inte provat än.

(De medföljande körsbärsfärgade ”högtalarna” kan man med näppe använda som surrounder i en mindre anläggning. De ska tåla 30W men verkar bräckliga och är inte magnetiskt avskärmade. Och de saknade varje form av dämpmaterial! Inte särskilt seriöst, Panasonic!)

Upp

BUDGET-DVD CHOCKAR GULDÖRON

Vår budget-DVD Pioneer DV-2750 verkar göra ett litet segertåg genom det seriösa ljudsverige. Det senaste som hänt är lite chockerande för er redaktör som nästan är för blyg för att berätta följande (men OK då!):

Det som hänt nu är att några av landets främsta guldöron, ett par utvecklingstekniker på Sveriges Radio, läste om DV-2750 i vårt nyhetsbrev och blev intresserade. De ordnade fram ett exemplar och satte sig för att lyssna i en känd anläggning. Och dessa garvade män tappade hakorna!

EN GÅTA
Hur kunde en så liten skramlig DVD-spelare låta så bra?
De började jämföra med privata CD-referenser i form av olika dyra, tunga och supermodifierade spelare från bl.a. Pioneer. Och DV-2750 lät bättre!
Det är framförallt klangligt spelaren är så imponerande, enligt dessa professionella lyssnare.

Lars Mossberg på SR:s utvecklingsavdelning bekräftar till CarlssonPlanet att spelarens DA-omvandlare är av bulkmodell och saknar uppgift om tillverkare. Hur kan då detta välljud uppstå?
Ja, enligt Lars Mossberg måste just denna bulk-DA vara osedvanligt bra, och dessutom tycks Pioneers konstruktörer ha hittat en ytterst lyckad analog utgångskoppling. För pengarna tycker han den är fantastiskt bra.

INGVAR ÖHMAN TVEKSAM:
CarlssonPlanets tekniske expert och rådgivare ingenjör Ingvar Öhman är dock inte alls lika begeistrad. Han skriver:

”Försiktig fråga: Det är inte möjligen så att herrarna har tappat perspektivet en smula?
Vad jag menar med detta är att jag själv har hört apparaten och har svårt att förstå jublet. Förvisso är det en “helt okej” apparat, men det är ganska vanligt att apparater är ok nuförtiden. Praktiskt taget inga CD- eller DVD-spelare är “riktigt dåliga”. Man skulle kunna uttrycka sig som så att “för pengarna enastående prestanda” erbjuds både till höger och vänster.

Tillropen får en att tro att detta skulle vara något unikum, men jag har svårt att se att det är det. Jag vill påstå att det finns massor av spelare på marknaden som erbjuder ungefär samma ljudkvalitet som DV-2750. Alltså avsevärt mindre fel än alla marknadens högtalare och alla hemmens lyssningsrum, totalt sett.

Steget ljudkvalitetsmässigt upp till 668 är trots allt stort (sett ur realperspektiv, det vill säga med ganska hög förstoring inställt). Större än prisskillnaden skulle jag påstå. Felen från
DV-668 är tiofaldigt lägre, subjektivt.
/IÖ.”

TESTAT
Undertecknad redaktör – som hyser den djupaste respekt för Ingvar Öhmans hörsel och förmåga att höra brister i ljudåtergivning – undrar återigen om han hört fel och slänger sig för hundrade gången på Pioneers båda spelare DV-668AV och DV-2750 för nya jämförelser. Och intrycket kvarstår: DV-2750 är en fantastisk spelare för priset:

Ta t.ex. slagverken i Olivier Messiaens välinspelade orkesterstycke ”Les sept Anges aux sept trompettes” ur ”Éclairs sur L’au-delà…” med Katowice-radions Nationalorkester under Antoni Wit (Jade JAD C099).
Transienterna har samma klipp och realism i båda spelarna. Pukstockarnas anslag på de stora trumskinnen och cymbalerna är lika tydliga och klangen från cymbalerna lika mässingsdovt skimrande. Det krävs upprepade och mycket noggranna jämförelser för att höra skillnader.

DV-668 BÄTTRE
Men visst är DV-668 bättre. Dels i basåtergivningen men också t ex på att tydligt och stabilt placera ut instrumenten i ljudbilden både i bredd och djupled. Återgivningen av rummet är tydligare – rummet blir ”större” – och instrumentens utklingning pågår något längre.
Fattas bara med den konstruktions- och prisskillnaden!

Att det som Ingvar Öhman skriver skulle finnas massor av maskiner på marknaden med ungefär samma ljudkvalitet på marknaden stämmer inte med mina erfarenheter från nu två och ett halvt års testande av ett tjogtal DVD-spelare på CarlssonPlanet. Det var jättesvårt att hitta en vettig modell att rekommendera! Inte ens svindyra spelare som EISA-vinnaren Denon DVD-2900 dög i våra öron. Men DV-2750 duger för pengarna, så vår rekommendation står kvar tills någon kan påvisa någon uppenbar brist.

Vi får bara hoppas att Pioneer stannar på denna bana även framöver trots dagens krav på ständiga modellbyten. Och som sagt, hittar man ingen DV-2750 så är den vanligare systermodellen DV-370 visserligen fulare men exakt samma maskin – och ofta ännu billigare!

Upp

AUDIO PRO QUBE PLANKAR OD-11

Den svenska högtalartillverkaren Audio-Pro presenterade på Arkenmässan vad som nästan verkar vara en rip-off på Stig Carlsson, OD-11-plankningen The Qube. Den kubformade tvåvägsmodellen har elementen placerade på ovansidan snett uppåtstrålande ur en kubisk låda som står på 4 fötter. Och i pressmaterialet talar Audio-Pro ymnigt om rundstrålningen fördelar! Se:
http://www.audiopro.se/pressroom/pdf/Pressmeddelande_Qube_2004-09-06.pdf

Upp

Inga kommentarer än.

Lämna ett svar