Nyhetsbrev #58 – juni 2006

Ledare
De nya 6,5”-elementen Carlsson B65oa-II är här
Produktion av OA-58-efterföljare igång
Uppgradering av tidigare modeller
Basarna nu tillgängliga i butik

Ledare

Här kommer ett kort nyhetsbrev som fokuserar helt på de nya 6,5” basarna.
Annat får vänta tills nästa nyhetsbrev som vi hoppas inte dröjer allt för länge.
Hoppas ni i alla tycker det är lika roligt med de nya basarna som jag.
Trevlig läsning!
Martin Dellstig

Upp

De nya 6,5”-elementen Carlsson B65oa-II är här

När högtalarelementet Carlsson B65-oa inte kunde produceras mer (efter tillverkarens flytt till Kina) och behovet att utveckla en efterträdare uppstod, tog SSC chansen att utveckla B65 ytterligare.

Den gamla baselemetentet SC-165 (4 olika serier) och även det förra, Carlsson B65-oa, hade en mindre topp i frekvenskurvan vid ca 2,5 kHz. Denna topp är nu utjämnad. Det nya elementets mätresultat är ännu bättre än SSC vågat hoppas på. Elementet får en något större magnetstruktur, har den bästa tonkurvan hittills av alla Carlssonelement och är enligt SSC:s bedömning det hittills bästa elementet för mellanregister- och basåtergivning i ortoakustiska högtalare. Helt enligt plan!

Upp

Produktion av OA-58-efterföljare igång

Då mellanregister-baselement har saknats under flera månader har produktionen av Carlsson OA-58 tillfälligt legat nere. Nu kan nya och ännu bättre högtalare produceras.

Efter modifieringar och en viss vidareutveckling kommer produktionen av Carlssons högtalarsystem att starta igen inom en mycket kort tid. Filtren är färdiga och lådan är justerad för att medge optimala resultat med användning av det nya elementet. OA-58 kommer att genomgå en metamorfos och återfödas som en ny, ännu bättre högtalare som får namnet
OA-60. OA-60 kommer att vara ytterligare förbättrad på flera punkter gentemot sin företrädare. Värt att nämna är den modifierade huven med integrerad dämppanel, och en ytterligare förbättrad frekvenskurva. Dessutom kommer basåtergivningen att sträcka sig ytterligare någon Hz lägre ner.

Upp

Uppgradering av tidigare modeller

Den som vill få ut det yttersta välljudet ur sina högtalare när B65oa-II monteras kommer att behöva vidta vissa justeringar av filtren. SSC kommer att ta fram modifieringsbeskrivningar för detta.

Först ut kommer filter för Carlsson OA-50, Sonab OD-11, OA-12 och OA-14 att tas fram.
I dessa kommer de nya bas-mellanregisterelementen att passa utan mekaniska ingrepp, men däremot kommer delningsfiltren att behöva anpassas. SSC räknar med att dessa anpassningar kommer att färdigställas under sommaren.

I steg 2 kommer anpassning av mellanregister i Sonab OA-116 och OA-2212. Deras filter behöver anpassas så att B65oa-II – som har nominell impedans 8 ohm – med fördel kommer att kunna användas som mellanregisterelement både i OA-116 och OA-2212.
Detta konstruktionsarbete bör vara klart under hösten.

Upp

Basarna nu tillgängliga i butik

Sedan ett par dagar finns de nya B65-oa II-basarna också tillgängliga i butik.

Hifi Kit har Carlssons nya basar på lager för försäljning över hela världen. Basarna finns på butikens hemsida http://www.hifikit.se
De heter B65oa-II och kostar 799 SEK.
På vårt forum finns (minst) en mycket snabb Carlssonvän som redan har köpt och monterat de nya basarna i sina OA-14.

Är detta världens snabbaste Carlsson? Nej, den titeln har redan gått till en Trollhättebo nämligen rallyföraren Erik Carlsson, ”Carlsson på taket”. Men nog var det snabbt ändå?

Det var allt för denna gång, på återseende
Martin Dellstig

=================================================================
Nyhetsbrev 58 från CarlssonPlanet går ut till 1105 prenumeranter och vår sajt har när detta skrivs haft över 709,000 besök. Vårt forum har nu 1017 registrerade medlemmar som skrivit över 12280 inlägg.

Upp

Inga kommentarer än.

Lämna ett svar