Nyhetsbrev #66 – 13 december 2007

Omskick av nyhetsbrev – ursäkta ev. dubletter!
Carlssonfantaster i SVT-dokumentär
Försäljningssiffror – och en ursäkt
Alla Julskivors Moder – Skivtips del 2

Omskick av nyhetsbrev – ursäkta ev. dubletter!

De två senaste nyhetsbreven (nummer 65 skickades ut 8 december, nummer 66 den 13:e) har stött på problem och majoriteten av prenumeranterna har inte fått en kopia av något av breven. Detta berodde på ett fel hos vår webbhotellsleverantör. Därför skickar vi nu ut det senaste, nummer 66, till alla igen. Vi ber om ursäkt till alla som redan fått detta brev och hoppas att ni har överseende!
Endast det senaste skickas ut på nytt, för er som inte heller läst eller sett nummer 65 så kan ni göra det på denna länk:

https://carlssonplanet.com/newsletter_view.php?id=65

Denna artikel har inget ytterligare innehåll.

Upp

Carlssonfantaster i SVT-dokumentär

Tro det eller ej, men i SVT2:s dokumentärfilm ”Guldörat” i morgon kväll, fredag kl 21.30, är två skånska Carlssonnördar huvudpersoner: Ola Ericson, Carlssonrenoverare och forumdebattör på faktiskt.se och Lars Nyström, mannen med den lilla källarbutiken i Kristianstad som sålt flest OA-50-par i världen!
Filmen är gjord med HD-kameror varför vi med box i morgon kanske kan få se Carlssonhögtalare i HDTV! Filmen ”Guldörat” sänds flera gånger i repris och presenteras här:

http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=61757&a=995237&lid=puff_997288&lpos=extra_0

Vi hade också för oss att vi för fyra-fem år sedan i vårt nyhetsbrev skrev en artikel om just Lars Nyström och hans rekordförsäljning av OA-50-modellen. Men den tycks aldrig ha kommit till tryck, det enda jag hittar nu är en notering i Nyhetsbrev nr 15 om att en skånsk Carlssonhandlare (Lars Nyström) ”satte upp ett stort svart sorgekors i lokalen med datumet för nedläggningen” (!) av OA-50.2. Se:
https://carlssonplanet.com/newsletter_view_old.php?id=15

Nå, nu får vi kanske anledning att skriva mer om hans lilla butik efter filmen i morgon!

Upp

Försäljningssiffror – och en ursäkt

OA-50 var den verkliga storsäljaren – och OA-51 sålde under sin korta tid på marknaden mer än vad efterföljaren OA-52 gjort under tre decennier!
Det visar försäljningssiffrorna för 50-serien som John Larsen på den f.d. ”Carlssonfabriken” – Larsen HiFi i Skillingaryd – vänligen tillställt oss. Här är siffrorna – och vi passar också på att be John Larsen om ursäkt för en dum artikel nyligen:

Detta är Larsen HiFi:s slutgiltiga statistik för tillverkade Carlssonhögtalare i 50-serien:

OA-50: ca 4500 par
OA-51: ca 1400 par
OA-52: ca 1100 par
– ovanstående gäller alla versioner av modellerna.

En intressant topplista – totalt tillverkades alltså minst 7000 par i Skillingaryd!
Som uppmärksamma läsare noterar saknas dock 00-talets OA-58-modell, vi hoppas kunna återkomma med korrekta försäljningssiffror även där. Den slutgiltiga totalsiffran kan alltså bli uppåt 8000 par eller t.o.m. mer – här är vi ännu osäkra.

URSÄKT – OCH GOD JUL
Vi vill här också passa på att be John Larsen om ursäkt för den hårda tonen mot honom i en artikel i CarlssonPlanets nyhetsbrev nr 64. Artikeln uttryckte undertecknads ilskna reaktion på hur Stig Carlssons namn och reklamslogans användes i tidningsannonser för en ny serie Larsenhögtalare. Jag har på sistone noterat att annonseringen är ändrad och har inga vidare invändningar mot hur Larsenhögtalarna nu marknadsförs. Så här ser t ex Larsens nya hemsida ut:
http://larsenhifi.com

Jag önskar idag att jag inte tagit till så hårda ord mot Larsenannonseringen, och till min stora glädje godtog John Larsen i veckan min ursäkt för detta. Vi önskar Larsen Hifi lycka till med de nya Carlssoninspirerade Larsenhögtalarna!

Upp

Alla Julskivors Moder – Skivtips del 2

Ivrigt påhejad av redaktionen kommer er chefredaktör här med ännu en lista med skivtips – del 2 – från CarlssonPlanet. Denna gång handlar det förstås om julskivor varav den främsta, den vi gärna kallar Alla Julskivors Moder, är svenska Proprius enastående ortoakustiska platta ”Cantate Domino”. Dessutom listar vi julskivor med Triakel, Folk och Rackare och diverse körer.
Här är listan på CarlssonPlanets 10 bästa julskivor:

Vad ska jag köpa för julskiva till min Carlssonanläggning?

Ja, se där en fråga som säkert många Carlssonfantaster ställer sig i dagarna.
Själv blir jag snabbt övermätt på prästerliga julpsalmer och mjäkig körsång och har därför ställt höga krav på de julskivor som fått nåden att stå i hyllan. Vår skivtipslista är som förra gången utan inbördes ordning:

1. Folk och Rackare – Stjärnhästen
Alla svenska folkmusikers julskiva nummer ett, fylld som den är av staffanssånger och annat traditionellt, folkligt och juligt i sköna och för sin tid osedvanligt lekfulla, inspirerade och fräcka arrangemang. Carin Kjellmans röst är en fjällbäck och Ulf Gruvbergs stämsång som alltid både överraskande och snygg. Inspelningen från 1981 håller normal Sonetstandard, inget märkligt alltså och lite hoptryckt i både ljudbild och klang. Men musiken är så bra att vi listar skivan ändå!

2. Triakel – Vintersånger
Alla svenska folkmusikers julskiva nummer två! Jämtlands superstjärnor Triakel leds av Emma Härdelin, känd från bl.a Garmarna för sin bärande och fantastiska röst som här tidvis smälter samman med HovenDrovens Kjell-Erik Erikssons fiolspel och Janne Strömstedts tramporgel till något högre och nästan gåtfullt bra. Vintersånger innehåller traditionella julsånger men också en nyskriven nyårspsalm, en trettondagsvisa och en ödesmättad adventspsalm, samt sånger av Evert Taube och Dan Andersson – och Benny Anderssons specialskrivna ”Innan Grynningen” som blev en berättigad hit för sju år sedan. I år släpps Vintersagor igen i en ny liten upplaga, så passa på!

3. Sofia Karlsson och Emma Härdelin – Folkjul: A Swedish Folk Christmas
Den tredje svenska julskivan baserad på traditionell folkmusik i vår lista har just släppts. Folkjul är en inspelning med stor dynamik och närmast katedralskt lyssningsdjup. Organisten Gunnar Idenstam har arrangerat ett program som kombinerar folkton och julens sånger och psalmer med klangmöjligheterna ur en mäktig kyrkogel. Idenstam får sällskap av spelmannen och violinisten Lisa Rydberg, folksångerskorna Sofia Karlsson och Emma Härdelin samt S:t Jakobs Kammarkör under ledning av Gary Graden.

4. Oscars Motettkör m.fl – Cantate Domino
Detta är alltså Alla Julskivors Moder – men så hade också den mest välljudande julskivan på jorden världens kanske främste inspelningtekniker, mästaren Bertil Alving, bakom rattarna vid inspelningen 1976. Här fångar han den östermalmska Oscarskyrkans totala akustik och dramatiska dynamik i en inspelning som rätteligen blivit referens för audiofiler och hifitidningar världen över. Oscars Motettkör sjunger under Torsten Nilsson tillsammans med solisten Marianne Mellnäs en bunt veka, vackra och starka julsånger till Alf Linders fina kyrkorgelspel. Ingen seriös skivsamling bör vara utan detta mästerverk som till skillnad från de flesta julskivor är så bra musikaliskt att man gärna lyssnar till den även på sommaren! Cantate Domino är också den främsta av SSC:s lyssningsskivor och har som sådan använts vid otaliga tester av Carlssonhögtalare genom åren.

5. Kammarkören Svenska Röster – Bach, de sex motetterna
Bara för att musiken sjungits i flera hundra år och tolkats av tusentals körer kan Bach fortfarande bli levande igen, musiken behöver inte vara nednött och uttjatad bara för att den är gammal. Bo Aurehls fina kammarkör från Bromma gör Bachs sex motetter så vackert och drabbande att allt liksom smälter inom mig, de hittar en smärtsam skönhet i musiken och dessuotm är inspelningen ovanligt lyckad och gör kören all rättvisa. Tekniker i Västerledskyrkan i Bromma var Enar Skog och som Carlssonkuriosa kan nämnas att dirigenten Bo Aurehls åtminstone häromåret hade villan full av OA-116! (Skivan är privat utgiven på nummer OT 109-2)

6. Arvo Pärt – Te Deum
Den kanske mäktigaste av ECM-producenten Manfred Eichers alla fina Pärtproduktioner består av fyra verk: Te Deum, Silhouans Sång, Magnificat och storslagna Berliner Messe. Estländska Filharmonins Kammarkör sjunger sagolikt och Tallinns kammarorkester spelar strålande under ledning av Tônu Kaljuste i en lokal där väggarna liksom hela tiden rör sig bortåt. Verken kanske inte bygger på jultexter men de – och inspelningarna – har en kyrklig imposans och dynamik som lätt kan välta granen och ofta skapar en svindlande högstämdhet här hemma på ett sätt som åtminstone jag förknippar med julhelgen.

7. Domnérus/Sjökvist/Gustafsson – Innerlig/Heartfelt
Den andra nästan lika välinspelade Propriusskivan i vår lista har legendaren Gert Palmkrantz som avsändare – här använde han Didrik de Geer-mikrofoner i Stockholmskatedralen -94. Musiken är inte någon favorit hos mig, det blir lätt lite för segt när gamjazzgubbarna saxofonisten Arne Domnérus och gitarristen Rune Gustafsson går loss till Gustaf Sjökvist kyrkorgel. Men nog är det ljudbild, dynamik och julstämning allt. Skivan blandar traditionella julsånger med försiktig jazz – Ellington, Peterson, Strayhorn – och klassiska stycken – Satie, Fauré m.fl.

8. St Jacob´s Kammarkör – Welcome Christmas
Proprius och Palmkrantz igen som ovan och här får jag nästan utslag av musiken när den blir för traditionellt kyrklig och hurtigt julig. Men det är välinspelat när Gary Graden leder kören i varvade engelska christmas carols och svenska julsånger tillsammans med barytonsångaren Peter Mattei och till komp av Vega Brassensemble (trumpet, trombon, tuba, horn och slagverk) och Anders Bondeman vid orgeln. Den som orkar höra t ex We Wish You a Merry Christmas och Jul, Jul, Strålande Jul i Palmkrantz totalstereo med denna instrumentsättning – köp.

9. Jul med Adolf Fredrik
Den här skivan gavs ovanligt nog av elektronikjätten Pioneer och skäms inte för sin ljudkvalitet. Tvärtom, det låter väldeliga och himmelsöppnande om Johanneskyrkan i Stockholm när Adolf Fredriks Musikklasser ställer upp sig och sjunger loss. Inte heller detta är min musik, men inspelningen av Enar Skog via ett fåtal mikrofoner är fascinerande välgjord – man tycks kunna dra på hur mycket som helst utan att den går överstyr. Varför man nu ska göra det med snälla barnkörer och julvisor… Solister är bl.a Håkan Hagegård och både en stråkensemble och brasskvartett medverkar. Dirigenter är JohnErik Eleby och Bo Johansson.

10. Choralschola der Wiener Hofburgkapelle – Gregorian Chant
Sista julskivan i vår lista är ingen julskiva utan en som passar bra att spela även under jul. Gregorisansk sång fick kanske västvärlden nog av under 80-talets starka våg, för nu läser man sällan skivrecensioner av sådan musik. Men det här är en bortglömd och välinspelad skiva från 1983 som blivit lite av en favorit i släkten. Information om hur inspelningen är gjord saknas, men det låter fint – om än inte så storslaget som ovanstående svenska produktioner. Och kören sjunger underbart bra. Enjoy!

Och det var allt från CarlssonPlanet för i år. Vi önskar alla våra 1432 prenumeranter en God Jul och ett Gott Nytt År!

Per Gulbrandsen
med redaktion

Inga kommentarer än.

Lämna ett svar